06. srpanj 2022. | Autor: Maja Hrešć

Gradonačelnik Bosilj: „Ovo je nadstranački projekt gdje bi svi trebali staviti glave zajedno, što smo sada i učinili i riješit ćemo varaždinske bale.“

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u srijedu su s državnim tajnikom u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i predsjednikom Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dr. sc. Mariom Šiljegom i v. d.  direktoricom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost mr. sc. Alenkom Košiša Čičin-Šain u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina održali konferenciju za novinare na kojoj je najavljeno participiranje Fonda u projektu zbrinjavanja baliranog otpada.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost participirat će u projektu zbrinjavanja bala vrijednog 190 milijuna kuna s 40 posto, odnosno 76 milijuna kuna bespovratnih sredstava.     

Konferenciji su nazočili i pročelnik Upravnog odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo Vlado Podbrežnički, načelnica Sektora za zaštitu okoliša u Fondu Aleksandra Čilić te koordinatorica Projektnog tima Povjerenstva za rješavanje problema bala Mirka Jozić.

Gradonačelnik Neven Bosilj zahvalio je svima koji su prepoznali važnost rješavanja ove ekološke katastrofe u gradu Varaždinu, od Vlade Republike Hrvatske, župana Anđelka Stričaka i predstavnicima Fonda: „Zahvaljujem se doktoru znanosti Mariu Šiljegu, državnom tajniku koji je i predsjednik Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i direktorici Fonda Alenki Košiša Činin-Šain koji su stali iza ovog projekta, a stala je time i cijela Vlada Republike Hrvatske te im također zahvaljujem.“

Dodao je kako su svi uvidjeli da je došlo krajnje vrijeme da se bale izmaknu iz Varaždina: „Prošlo je 17 godina od kada su bale u Brezju, od kada je tamo gotovo 100 tisuća tona baliranog otpada i jedna je to od najvećih ekoloških crnih točaka u Republici Hrvatskoj. Sada je na nama, na Gradu Varaždinu, da provedemo postupak javne nabave. Nakon što to provedemo i odaberemo izvođača koji će sanirati odlagalište u Brezju, Vlada Republike Hrvatske će nam odobriti 40 posto troškova. Grad Varaždin ima već pripremljene ponude od banaka. HBOR nam je u ovom trenutku s kamatom ispod 1 posto najprihvatljiviji za dugoročni kredit od 15 posto koji će Grad vrlo malo osjetiti na proračunu. Vrijeme je da se varaždinske bale riješe.“

Gradonačelnik je napomenuo da ne očekuje prevelikih zapreka u daljnjem procesu, no svjestan je potencijalnih zastoja u provedbi, poput raznih žalbi prilikom javne nabave kao i od onih koji žele opstrukciju. Najavio je kako Grad idući tjedan kreće sa savjetovanjem s javnošću sa zainteresiranim gospodarskim subjektima.

Istaknuo je kako je rješavanje problema bala nadstranački projekt: „To nije projekt niti HDZ-a niti SDP-a niti Reformista niti bilo koje stranke. Ovo je projekt gdje bi svi trebali staviti glave zajedno, što smo sada i učinili i riješit ćemo ga.“

Alenka Košiša Čičin-Šain kazala je kako je suradnja Fonda i Grada Varaždina izuzetno korektna: „U proteklom periodu odlično smo surađivali s Gradom Varaždinom. Gradska uprava Grada Varaždina obratila se Fondu za sufinanciranje ovog projekta. U tom postupku su utvrđeni svi koraci i svi preduvjeti da se taj projekt ostvari na način da se Fond može u njega uključiti. Sve smo provjerili i prošli kroz obimnu tehničku dokumentaciju te pregledali sva pozitivna mišljenja i suglasnosti resornih ministarstava. Time su se stekli uvjeti da se Fond svojom participacijom s 40 posto, prema Pravilniku i uvjetima i načinu sufinanciranja takvih projekata za jedinice lokalne samouprave, može uključiti. U konkretnom slučaju, od postavljenih 190 milijuna kuna, za projekt zbrinjavanja 95,8 tona, odnosno 125 tisuća komada bala, Font će participirati sa 76 milijuna kuna. Naravno, važno je naglasiti, bespovratnih sredstava. Država i svi smo svjesni činjenice da je to ogroman zalogaj za Grad Varaždin, kako ekološki tako i financijski, i jasno nam je da se bez pomoći države ne može riješiti. Nakon provedene javne nabave, onaj tko dobije posao, dati će svoj prijedlog rješenja deponiranja i ekološkog zbrinjavanja bala.“ – rekla je Košiša Čičin-Šain.

Državni tajnik Mario Šiljeg naglasio je kako ne postoji više prepreka što se tiče okolišnog dijela programa sanacije: „Imali smo elaborat, postupak procjene utjecaja na okoliš, sanacijski program. U ožujku ove godine, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, odnosno nadležna Uprava za procjenu utjecaja na okoliš, dala je pozitivno mišljenje na program sanacije, odnosno da su mjere koje su navedene u programu sanacije, u skladu sa Zakonom o gospodarenjem otpadom. Loptica je sad na Gradu Varaždinu koji treba provesti ovaj proces do kraja. Ministarstvo, Fond i država osigurat će 40 posto bespovratnih sredstava za provođenja ovog projekta i bitno je naglasiti da svi akteri na političkoj sceni u Varaždinskoj županiji, od župana, gradonačelnika i koalicijskih partnera pušu u isti rog i svi želimo što prije da se ovaj proces dovrši do kraja.“ – rekao je Šiljeg. Naglasio je da je politika Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i prethodnog i sadašnjeg ministra na istom tragu. „Tome govori u prilog činjenica da smo se kroz sve prethodne godine izborili da stavka sanacije ove onečišćene lokacije Brezje bude u programu rada Fonda za zaštitu okoliša, iako smo bili svjesni da se novac neće moći utrošiti u to vrijeme upravo zbog ovih okolišnih dokumenata koje je trebalo ishoditi i koji su sada ishođeni. No, u ni jednom trenutku nismo odustali od rješavanja ove problematike. Upravni odbor Fonda i Vlada Republike Hrvatske će donijeti konačnu odluku, za koju nema razloga da bude negativna, u trenutku kada se prethodna procedura uskladi sa Zakonom o javnoj nabavi i provede i tu smo da podržimo ovaj projekt do kraja.“ Dodao je kako projekt uključuje i važnu mjeru, a to je sanacija tla.

Gradonačelnik Neven Bosilj je najavio kako će se savjetovanje sa zainteresiranom gospodarskom javnošću provesti tijekom ljeta, raspisat će se natječaj i, ovisno o žalbama u postupku, vjeruje kako će na jesen biti odabran izvođač.