29. lipanj 2021. | Autor: ddretar

Gradonačelnik Bosilj: „Očekujemo povlačenje duplo više sredstava iz EU nego do sada“

EU fondovi 2021.-2027. - Nove prilike“ naziv je konferencije koja je održana u utorak u konferencijskoj dvorani varaždinske Arene, a sudionike je na početku pozdravio i gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj. 

U prigodnom obraćanju podsjetio je na veće projekte Grada Varaždina koji su realizirani zahvaljujući sredstvima EU poput dogradnje Tehnološkog parka, projekata energetske učinkovitosti dječjih vrtića i osnovnih škola, izgradnje vrtića u Kućanu Donjem i Studentskog doma. Naveo je između ostalog aktualno uređenje servisne ceste u gospodarskoj zoni Brezje, zatim projekte gospodarenja otpadom i zaštite okoliša te aglomeraciju Varaždin kao najveći, kapitalni komunalni projekt.

 

„U ovom trenutku Grad Varaždin ima u provedbi 15 projekata čija je ukupna vrijednost veća od 137 milijuna kuna, a pripremljeno je i 7 novih projekata za koje su objavljeni ili se ubrzo očekuje objavljivanje javnih poziva za dostavu projektnih prijedloga.“ – informirao je prisutne sudionike konferencije gradonačelnik Bosilj koji je potom naveo prioritete Grada Varaždina. To su uređenje protočnosti prometa na cestovno-željezničkom prijelazu u Aninoj ulici, takozvane Kučanske rampe i uređenje zračne luke Varaždin. Također se zauzeo da Vlada Republike Hrvatske u novom financijskom razdoblju osigura nacionalni fond za sufinanciranje financijske komponente koje su obavezne osigurati jedinice lokalne samouprave, odnosno prijavitelji projekata.

 

Skupu se uvodno obratio i Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije, a državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac istaknuo je i pohvalio Varaždinsku županiju i Grad Varaždin kao primjere uspješnog povlačenja sredstava iz EU fondova.

 

„U slijedećem financijskom razdoblju Grad varaždin očekuje povlačenje barem duplo više novaca iz EU fondova nego što je to bilo do sada. Nama je u fokusu integrirano teritorijalno ulaganje jer je Grad Varaždin postao nositelj tog važnog zadatka kojim ćemo obuhvatiti od 3 do 14 drugih jedinica lokalne samouprave. Zahvaljujući ITU mehanizmu očekujemo povlačenje minimalno 300 milijuna kuna. Moramo imati stotine pripremljenih projekata s kojima možemo aplicirati na EU fondove.“ – istaknuo je u izjavi za novinare gradonačelnik Bosilj.

 

Organizator konferencije Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije trenutačno je u završnoj fazi pripreme strateških dokumenata za korištenje EU fondova u novoj financijskoj perspektivi 2021.-2027. S ciljem javnog predstavljanja dosadašnjeg tijeka pripreme strateških dokumenata i početka ciklusa partnerskih konzultacija, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije organizira niz informativno-edukativnih događanja pod nazivom „EU fondovi 2021.-2027. - Nove prilike“. Prije Varaždina slični skupovi već su održani u desetak većih gradova Hrvatske.

 

Konferencija je u živo prenošena putem interneta, a kako je izgledala možete pogledati na:   https://strukturnifondovi.hr/aktivnosti/eu-fondovi-2021-2027-nove-prilike/