27. veljača 2023. | Autor: dd

Gradonačelnik Bosilj nagradio mlade atletičare

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj u Gradskoj vijećnici u palači Patačić priredio je primanje za mlade varaždinske atletičare Janu i Klaru Košćak, Roka Farkaša i Janka Kišaka.

Prijemu su prisustvovali i njihov trener Patrik Košćak i predsjednik Atletskog kluba Sloboda Stjepan Smernjak, a čestitkama su se priključili i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković i Marinko Šipoš.

Povod za prijem bili su izvanredni rezultati  postignuti na dvoranskom prvenstvu Hrvatske. Ponajprije se to odnosi na Janu Košćak koja je srušila svjetski rekord u višeboju za atletičarke U-18. Njena sestra Klara osvojila je naslov prvakinje Hrvatske u kategoriji juniorki. Roko Farkaš  je postigao novi juniorski rekord u sedmoboju,  a rekord u mlađoj juniorskoj kategoriji na 60 metara prepone također drži Janko Kišak.

Danas smo primili četiri prvaka Hrvatske!  Oni ne samo što su prvaci države, nego su na svim svjetskim tablicama u prva četiri ove godine. To nije mala stvar jer su rezultati postignuti u atletici, kraljici sportova. Jana i Roko to postižu  u višebojima koji su kraljevske discipline u kraljici sportova. Mi Varaždinci smo izuzetno ponosni na njih i odlučili smo iskazati im čast pa smo ih prigodno primili i nagradili. – rekao je gradonačelnik napomenuvši da se stalno ulaže u uređenje varaždinskog atletskog stadiona te da su za oko 200 tisuća eura podignuta sredstva za zajednicu sportskih udruga kroz koju se maksimalno podupire rad sportskih klubova.

Podijelivši prigodne poklone, ruksake i majce , gradonačelnik je naglasio da će Grad Varaždin  i dalje u okviru svojih mogućnosti pomagati nadarenim atletičarima. Ovom prigodom iz Zaklade za vrhunski sport svaki od atletičara nagrađen je sa po 500 eura.

Na prijemu i poklonima zahvalio je Patrik Košćak trener u AK Sloboda, otac Jane i Klare. Najavio je da četvero varaždinskih atletičara ima veliku priliku osvojiti odličja na skorom europskom prvenstvu u Jeruzalemu. Također, s pokrićem se ponadao da su među njima i budući hrvatski olimpijci koji će nastupiti u Parizu.

Konkurencija u višeboju u svijetu je vrlo jaka! – izjavila je svjetska prvakinja Jana Košćak i dodala: Višeboj je jako težak i zahtjevan. U jednom danu  pet  je atletskih disciplina.  Naporno je, potrebno je puno trenirati i mentalno izdržati. Ali to volim, s tim se bavim. – završila je Jana i pokazala da će se zajedno s klupskim kolegama sestrom Klarom, Jankom i Rokom boriti za najviše europska i svjetska odličja.