09. lipanj 2022. | Autor: Maja Hrešć

Gradonačelnik Bosilj: „Idemo punom parom naprijed s jasnom vizijom, projektima na kojima radimo i nećemo se skrivati od svojih građana“

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u četvrtak su u Salonu Gradske vijećnice prezentirali rezultate postignute u prvoj godini mandata.

Gradonačelnik Bosilj istaknuo je kako su izabrani da rješavaju probleme koji su se gomilali godinama te da se od 8. lipnja 2021. godine Gradom Varaždinom ne vlada nego se upravlja: „Prije godinu dana smo počeli mijenjati paradigmu upravljanja gradom. Nova paradigma je da se gradom upravlja, a ne vlada kao do sada. Temelj je bila odgovornost prema gradu i građanima, a vodilja je javni interes. Konačni je cilj učinkovita, transparentna i racionalizirana javna uprava. To je ono što smo željeli napraviti i vjerujem da smo uspjeli.“ U Gradsku upravu, tvrtke i ustanove uveden je transparentni proračun i svi troškovi su vidljivi, uveden je participativni proračun i proračun za mlade, doneseni su temeljni akti, racionalizacijom je smanjen broj odjela. Prema riječima gradonačelnika, želi se Varaždin ponovo učiniti mjerom i obrascem kakav grad treba biti.

Kao ključni problem Grada ističe bale. Potpisana je nagodba kako bi se riješili svi sporovi i koja je preduvjet za pokretanje svih drugih postupaka. Zahtjev za sufinanciranje zbrinjavanja bala dostavljen je Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i sljedeći tjedan na Upravni odbor Fonta ide predmet sufinanciranja varaždinskih bala. Svi podaci dostupni su na stranici grada, transparentno i javno dostupno. „Bale 18 godina onemogućavaju razvoj grada. Idući tjedan Varaždin će posjetiti švicarski investitori koji će obići Tehnološki park i Gospodarsku zonu Brezje, a bale će ponovo biti otežavajuća okolnost. Gospodarska zona bi buknula sama od sebe da se riješi ovaj problem.“ – rekao je gradonačelnik. Naveo je kako je posljednju godinu riješen problem odvoza komunalnog otpada, vraćena je kategorizacija aerodromu, vraćen je dug Areni Varaždin i smanjena rata, uveden je novi sustav naplate parkiranja, započeli su radovi na Sortirnici na Motičnjaku, uveden je video nadzor na divljim deponijima, provodi se revitalizacija Gradskog groblja, projektira se podvožnjak Wissertova - Supilova, pokreće se obnova Habdelićevog trga, provode se komunalni radovi na varaždinskim ulicama i vraća se stari sjaj gradu Varaždinu.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković rekao je kako je naglasak na odgovornom vođenju grada i društvenih djelatnosti kao nikada dosad. Provodi se preko 20 programa vezanih uz društvene djelatnosti – psiholozi u školama, uvođenje zdrave prehrane u vrtiće i škole, učiteljice i učitelji u produženom boravku, higijenski ulošci dostupni svim učenicama osnovnih škola, poticajna stanogradnja, projekti SPAS i PONOS II, povećane su naknade za novorođenčad, uskrsnice i božićnice, a posebno se misli na mlade jer sreća i zadovoljstvo mladih je temelj i budućnost ovog grada. Subvencioniraju se domaći proizvođači, puno se radi na međunarodnoj suradnji, a ključ grada su obrtnici i mali poduzetnici i njima će Grad i dalje pomagati kao i dosad.

„Ključna premisa je novi odnos prema gradu i zato su nam građani dali povjerenje, a to se vidi iz našeg pristupa.“ – ističe zamjenik. Podsjetio je i na zeleni, moderan, urban pristup vođenju grada – Varaždin je prvi grad u Hrvatskoj koji je postao član Europske biciklističke federacije, dobitnik je Green prix za 2022., uvodi se mjerenje kvalitete kakvoće zraka i buke, ukinula se jednokratna plastika.

Gradonačelnik Bosilj kao viziju budućnosti izdvojio je neke projekte među kojima je i podvožnjak Wissertova Supilova: „Gotov je idejni projekt te će do kraja godine biti izdana građevinska dozvola kako bi se konačno spojila ta dva dijela grada koja predstavljaju žilu kucavicu grada. Tamo ćemo zemljišta iskoristiti za izgradnju stanova za mlade i POS stanogradnju. Želim povezati dva dijela grada koji su odvojeni Kućanskom rampom modernim podvožnjakom između Wissertove i Supilove, reaktivirati cijeli onaj pojas prema istočnoj obilaznici, produžiti Wissertovu ulicu do Kućana da nemamo više šikara i zavoja. To će biti glavna žila kucavica za cijeli taj dio grada. Do studenog ćemo završiti sortirnicu i uvesti novi model prikupljanja otpada. Do kraja godine bit će postavljeni polupodzemni spremnici i maknut ćemo sva ova rugla od kontejnera koji stoje kod višestambenih zgrada. Transformiramo grad da bude zelen. Zasad smo aplicirali na 31 projekt za 29 milijuna kuna. To su većinom soft projekti, a glavni će se aplicirati kad se do kraja otvore NPO i OPKK, jer država u ovom periodu 2021.-2027. nažalost kasni. Naš ITP – integrirani teritorijalni program startat će tek u ožujku ili travnju sljedeće godine. Mi smo spremni i s projektima kreativne industrije u bivšem Kinu Dom, projektira se Varaždinska kuća, da se i to ruglo riješi. Grad Varaždin ima svoju kulturnu i turističku bogatu ponudu koju želimo obličiti kao jednu city break destinaciju gdje nam trebaju ovakve zgrade poput Varaždinske kuće. To je vizija modernog Varaždina 21. stoljeća.“ – kazao je gradonačelnik.

Također, i dalje je prioritet rješavanje baliranog otpada te gradonačelnik vjeruje da će dobiti zeleno svjetlo na Upravnom odboru Fonda nakon čega će se raspisati savjetovanje s javnošću: „Morali smo krenuli apsolutno sve ispočetka. Moj prvi potez je bio da sam otišao u Ministarstvo gospodarstva i u Fond za energetsku učinkovitost da vidim što je radila prethodna uprava. Ispalo je da prethodna uprava nije radila ništa u dosluhu s njima, u suglasnosti s njima i da su napravili projekt koji je stajao više od godinu dana i nije mogao dobiti građevinsku dozvolu, koju izdaje naš gradski odjel, ali morate dobiti sve suglasnosti. Mi smo uspjeli napraviti takav projekt koji je dobio građevinsku dozvolu. Dobili smo i suglasnost Ministarstva gospodarstva i Hrvatskih voda što oni s prijašnjim projektom nisu mogli dobiti. Projekt je osnova. Napravili smo i program sanacije, elaborat sanacije, sve smo objavili da naši građani mogu vidjeti transparentno na našim stranicama i predali smo zahtjev za sufinanciranje prema Fondu. U ponedjeljak očekujem da se to odobri, iako znam da postoje snažne opstrukcije i oni koji pokušavaju, lažnim predstavljanjem, a i u svoje ime, to opstruirati. No, ne postoji nijedan realan razlog da se zahtjev ne prihvati.“ – izjavio je gradonačelnik Bosilj.

Digitalni i zeleni razvoj glavna je smjernica i komponenta. Gradonačelnik napominje da su posljednju godinu htjeli učiniti još više, no razne okolnosti tome nisu išle u prilog. Detektirane su slabosti koje se rješavaju. „Idemo naprijed punom parom, imamo jasnu viziju, projekte na kojima radimo i nećemo se skrivati od svojih građana jer, kako volim reći i uvijek ponavljam, grad su ljudi.“ – rekao je gradonačelnik.

„Program gradonačelnika, ali i cijeli naš izborni program, temelji se na tome da su grad ljudi. Nikada do sada, ni jedna gradska uprava u godini dana nije uložila toliko u ljude. Ne možda u asfalt, iako je i to sad krenulo s radovima, ali prvenstveno smo uložili u ljude, u našu djecu, u zdravu prehranu, u sufinanciranje najrazličitijih programa udruga. Zapošljavamo psihologe kada država to neće. Učiteljicama smo dali stalni radni odnos, jer država to nije dala. Ova Gradska uprava od jeseni uvodi Građanski odgoj i mi smo ti koji su predvodnici u društveno-odgovornom upravljanju Gradom. Do kraja mandata pokazat ćemo da smo napravili pravi posao, a naši građani će reći da li smo to učinili dobro ili ne.“ – zaključio je zamjenik Miroslav Marković.

Gradonačelnik i zamjenik ovom su prigodom predstavili novi komunalni list Grada Varaždina, Verglec. List će izlaziti dva puta godišnje kako bi se informiralo građane o svim aktualnim događanjima kao i o onima koja nam predstoje. Svim građanima Varaždina Verglec će biti dostavljen na kućne adrese.