05. rujan 2022. | Autor: Maja Hrešć

Gradonačelnik Bosilj: „Djeco, ne treba vas biti strah, pred vama je najljepše životno doba!“

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u ponedjeljak je zajedno s pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijelom Vusić posjetio III. osnovnu školu Varaždin i prisustvovao svečanosti povodom početka nove školske godine.

Gradonačelnik je poželio svim prvašićima i njihovim roditeljima, ali i svim ostalim školarcima uspješan početak školske godine. Ovom prigodom, prvašićima III. osnovne škole podijelio je reflektirajuće prsluke i upozorio ih na važnost poštivanja prometnih pravila za njihovu vlastitu sigurnost.

„Djeco, ne treba vas biti strah, sve će biti u redu! Narodna poslovica kaže da je svaki početak težak. Znam da vas je malo strah od novog i nepoznatog, ali vaše učiteljice koje ćete danas upoznati, bit će vam na raspolaganju i pomoći vam i biti tu za vas da vam u školi bude tako lijepo da ćete se veseliti svakom novom danu. Ova škola i svi mi ovdje, tu smo samo zbog vas, da steknete i upijete nova znanja. Posebno vas molim da pazite na promet i nosite ove reflektirajuće prsluke kojima upozoravamo i vozače i ostale sudionike u prometu da dodatno paze na vas. Siguran sam da ćete se u školi odlično snaći i zavidim vam jer pred vama je sad najljepše životno doba, đačko doba. Želim svima vama, vašim učiteljicama, učiteljima, ali i vašim roditeljima, sretnu i uspješnu školsku godinu!“ – rekao je gradonačelnik u svom obraćanju prvašićima.

Ove godine je prve razrede upisalo je 398 varaždinskih prvašića, a Grad Varaždin puno ulaže u nadstandard svojih učenika. „Imamo dva programa pomoćnika u nastavi. Ove godine je po prvi put potrebe prijavilo i Društvo distrofičara u suradnji s Gradom Varaždinom te smo za to dobili 100 posto sufinanciranje u iznosu 500 tisuća kuna i imat ćemo deset pomoćnika u nastavi u Centru Tomislav Špoljar, a u ostalim školama 65 pomoćnika i stručnih komunikacijskih posrednika, što iznosi 3 milijuna kuna, 85 posto smo dobili iz europskih sredstava, dok 15 posto daje Grad Varaždin.“ – rekao je gradonačelnik. Dodao je kako je pandemija ostavila veliki trag na djecu te da prema istraživanjima svaki sedmi adolescent u dobi od 10 do 18 godina ima psiholoških problema. „Grad Varaždin je pionir u tome što smo osigurali psihologe za sve varaždinske škole koje ih dosad nisu imale. Također, sav obrazovni materijal koji se u drugim gradovima mora plaćati, Grad Varaždin je osigurao besplatno, dakle i radne bilježnice i ostali popratni materijal potreban našim učenicima.“ – istaknuo je gradonačelnik Bosilj. Varaždin puno ulaže i u obnovu škola: „Ovdje na II. osnovnoj školi su pobrušeni i prelakirani svi parketi da bi naši učenici započeli školsku godinu u što boljim uvjetima. Za III. i VII. osnovnu školu je pripremljena dokumentacija, ovaj tjedan ide natječaj za glavni projekt i ići ćemo u dogradnju ovih škola. Već znamo na koji ćemo fond aplicirati i do kraja godine imat ćemo građevinsku dozvolu.“ – kazao je gradonačelnik.

U školskoj godini 2022./2023., 5. rujna 2022. godine u osnovne škole na području Grada Varaždina kreće ukupno 3527 učenika.

 

ŠKOLA                   UKUPAN BROJ UČENIKA

I. osnovna škola               439

II. osnovna škola           701

III. osnovna škola              381

IV. osnovna škola           397

V. osnovna škola               229

VI. osnovna škola           765

VII. osnovna škola              255

Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar      153

Katolička osnovna škola        207

UKUPNO:                     3527

 

Put u školu i iz škole uvijek nosi potencijalne opasnosti i zato Grad Varaždin osigurava nabavu reflektirajućih traka za sve prvašiće u osnovnim školama na području Grada Varaždin. Cilj je osigurati vidljivost i pojačani oprez na najmlađe građane Grad Varaždina u prometu. Sredstva osigurana u proračunu Grada Varaždina iznose 19.000,00 kuna.

Za školsku godinu 2022./2023., Grad Varaždin osigurao je sredstva u iznosu od 1.500.000,00 kuna za druge obrazovne materijale za učenike osnovnih škola s prebivalištem na području grada Varaždina, dok je trošak nabave udžbenika snosio državni proračun.

U svim osnovnim školama Grada Varaždina kreće provedba projekta „Čarobna osmica – pravilnim hranjenjem za zdravi život“. Projekt je verificiran od stane Ministarstva znanosti i obrazovanja, a odvijat će se uz potporu Grada Varaždina kojemu je primarni cilj omogućiti stjecanje pravilnih prehrambenih navika kao ulogu za zdraviju i sretniju budućnost. Projekt će provoditi nutricionisti Anita Car i Davor Hostić. U svim školama bit će podijeljeni letci o navedenom projektu te će biti održane edukacije osoblja. Vrijednost osiguranih sredstava u proračunu je 69.000,00 kuna za 2022. godinu.

Za učenike koji žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva, Grad Varaždin nastavlja s provedbom projekta „ŠkolSka PrehranA za Sve – SPAS VI“ i u školskoj godini 2022./2023. Projektom se osigurava sufinanciranje školske prehrane za 766 učenika u sedam osnovnih škola Grada Varaždina, Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar i Katoličkoj osnovnoj školi Svete Uršule. Vrijednost projekta iznosi 984.005,14 kuna osiguranih iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, a dodatna sredstva za financiranje punog iznosa školskog obroka osigurat će Grad Varaždin iz vlastitih sredstava u iznosu do 190.000,00 kuna za vrijeme trajanja školske godine 2022./2023.

Grad Varaždin osigurava financiranje troškova prijevoza iznad standarda za učenike upisnog područja III. osnovne škole Varaždin, IV. osnovne škole Varaždin i VII. osnovne škole Varaždin i to za učenike od 1. do 4. razreda kojima je udaljenost od mjesta prebivališta do sjedišta škole manja od tri kilometra i za učenike od 5. do 8. razreda kojima je udaljenost od mjesta prebivališta do sjedišta škole manja od pet kilometara. Financiranje troškova prijevoza odobrava se u razdoblju trajanja nastavne godine 2022./2023. sve dok postoji potreba, a najdulje do završetka školske godine 2022./2023., odnosno do 21. lipnja 2023. godine. Osigurana su financijska sredstva u vrijednosti 400.000,00 kuna.

Školskom godinom 2022./2023. Grad Varaždin je omogućio uvođenje novog predmeta – Građanski odgoj u svim osnovnim školama kojima je osnivač. Grad je pripremio udžbenike za Građanski odgoj i obrazovanje u korelaciji s međupredmetnim temama u trećem, četvrtom i petom razredu osnovne škole i udžbenik za Građanski odgoj i obrazovanje u korelaciji s međupredmetnim temama u šestom, sedmom i osmom razredu osnovne škole. Udžbenici su rađeni prema nacionalnom kurikulumu međupredmetnih tema te su obogaćeni primjerima iz naše lokalne zajednice i u svibnju 2022. godine prezentirani su udžbenici ravnateljima (predstavnicima) škola. Udžbenici su u potpunosti usklađeni i prate nacionalne kurikulume međupredmetnih tema, ali imaju fokus na istraživačkoj nastavi, rješavanju problema, iskustvenom učenju i lokalnoj zajednici. Svi učenici će o navedenoj aktivnosti biti još jednom upoznati i putem letaka koji će biti podijeljeni u svim školama. Osigurana su financijska sredstva u vrijednosti 40.000,00 kuna.

U školskoj godini 2022./2023. predviđeno je osiguravanje ukupno 75 pomoćnika u nastavi odnosno stručnih komunikacijskih posrednika koji će pružati podršku za 93 učenika s teškoćama u razvoju. Projektom „PONOS III - POmoćnika u Nastavi - OSigurajmo učenicima s teškoćama u razvoju III“ osigurava se rad 65 pomoćnika u nastavi/stručnih komunikacijskih posrednika koji će pružati podršku za 72 učenika s teškoćama u razvoju u sedam osnovnih škola Grada Varaždina, Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar i Katoličkoj osnovnoj školi Svete Uršule. Vrijednost projekta iznosi 2.944.617,00 kuna, od čega je 85% sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda.

Također, projektom OPTIMUM 5, kojeg je prijavilo Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina u partnerstvu s Gradom Varaždinom i Centrom Tomislav Špoljar, uključit će se 10 pomoćnika u nastavi koji će pružati podršku za 21 učenika na Centru Tomislav Špoljar. Vrijednost projekta iznosi 500.157,23 kune od čega je 100 % sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda.

Problem mentalnog zdravlja osnovnoškolaca pokazao je jasne naznake rasta i prije pojave pandemije izazvane virusom COVID-19, a pandemija i sve popratne mjere dodatno su potencirale ovaj problem. Najnovije procjene ukazuju da na globalnoj razini gotovo svaki sedmi adolescent u dobi od 10 do 19 godina ima dijagnosticiran mentalni poremećaj. Grad Varaždin nastavlja provoditi projekt „Psiholozi u osnovnim školama“ koji financira rad tri psihologa na pet osnovnih škola koje nemaju zaposlenog psihologa (III. OŠ, V. OŠ, VI. OŠ, VII. OŠ i Centar Tomislav Špoljar). Sredstva osigurana u proračunu Grada Varaždina iznose 300.000,00 kuna.

Grad Varaždin i u predstojećoj školskoj godini 2022./2023. nastavlja financiranje besplatnih higijenskih uložaka za sve učenice osnovnih škola. Sredstva osigurana u proračunu Grada Varaždina iznose 35.000,00 kuna.

 

INVESTICIJSKA I KAPITALNA ULAGANJA NA OBJEKTIMA OSNOVNIH ŠKOLA:

I. osnovna škola Varaždin

- obavljeni ličilački radovi u hodniku 3. kata  starog dijela školske zgrade, učionici i hodniku dvorišnog dijela zgrade

- sanacija i bojanje hodnika na dijelovima gdje je zbog vlage došlo do otpadanja žbuke sa zida

- postavljene dvije naručene košarkaške konstrukcije na vanjskom dijelu školskog igrališta

- pripremljeno je idejno rješenje  i troškovnici za sanaciju sustava grijanja te će se radovi odvijati s dinamikom završetka do početka nove sezone grijanja

II. osnovna škola Varaždin

- opremanje kuhinje i blagovaonice (vodoinstalaterski, soboslikarski radovi i opremanje kuhinjskim aparatima)                 

III. osnovna škola Varaždin

- obavljeni radovi brušenja i lakiranja parketa u 6 učionica razredne nastave

- izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju škole

IV. osnovna škola Varaždin

- u tijeku su još građevinski radovi na sanaciji dijela limarskih, fasaderskih i pripremnih radova na zgradi škole zbog problema s krovištem kojeg treba prvo sanirati

V. osnovna škola Varaždin

- završeni radovi na izgradnji novog parkirališta (postavljanje tlakavaca)

- završeni radovi na sanaciji vanjskog stubišta

- izvršen servis rekuperatora – zamjena filtera i servis klima komore

VI. osnovna škola Varaždin

- izvršeno tekuće održavanje od strane stručnih službi škole

VII. osnovna škola Varaždin

- kroz ljetne mjesece se nisu odvijali radovi već se pristupilo izradi projektne dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju škole

Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar Varaždin

- izrada natječajne dokumentacije javne nabave za sanaciju krova iznad glavnog ulaza te sportske dvorane Centra i nabavu svjetlosnih klapni

 

Molimo sve vozače na poseban oprez, da voze sporije, da u prometu paze na djecu i školarce koji su tek krenuli u školu.