15. travanj 2016. | Autor: [email protected]

Građevinska dozvola za novi tehnološki park

U Tehnološkom parku Varaždin u petak je održana konferencija za novinare na kojoj je Josip Borak, direktor TPV-a u nazočnosti gradonačelnika Gorana Habuša objavio da je dobivena građevinska dozvola za izgradnju novog Tehnološkog parka u Varaždinu. Do 2020. godine uz zaobilaznicu prema Zagrebu uz poduzeće Solvis bit će izgrađen park u kojem će posao naći tisuću visokoobrazovanih osoba a vrijednost parka bit će gotovo 50 milijuna Eura.

Voditelj projekta Karlo Kukec je predstavio cijeli projekt.

Kako bi se povećala ulaganja u istraživanje i razvoj Tehnološki park Varaždin prijavio je te su mu odobrena sredstva za izradu projektne dokumentacije za izgradnju razvojno-istraživačke infrastrukture. Novi Tehnološki park Varaždin sadržavat će, uz nove prostore za inovativna poduzeća i suvremeno opremljene laboratorije za istraživanja i razvoj na području ICT-a, strojarstva, kreativne industrije i obnovljivih izvora energije.

Cilj projekta je izrada projektne dokumentacije potrebne za prijavu za financiranje izgradnje. Vrijednost projekta je 15.678.729,68kn i financiran je od strane Europske unije kroz Europski fond za regionalni razvoj - Operativni program Regionalna konkurentnost te državnog proračuna.

U sklopu ishođenja građevinske dozvole, koja je jedan od indikatora uspješnosti projekta, proveden je javno arhitektonsko-urbanistički natječaj kroz koji je odabrano idejno rješenje. Studio Nexar d.o.o. koji je pobijedio na natječaju izradio je idejni, glavni i izvedbeni projekt.

Dana 16. 3. 2016. godine ishođena je građevinska dozvola.

Novi Tehnološki park Varaždin nalazi se na površini od 27.998m2  (zona Brezje). S Gradom Varaždinom potpisan je ugovor o pravu na gradnju na 50 godina s time da u roku od 10 godina mora započeti gradnju. Tehnološki park Varaždin biti će energetski neovisan (near zero-energy), imat će 6 laboratorijskih cjelina. U sklopu novog TPV biti će restoran, vrtić i fitness centar.

Tehnološki park Varaždin će u sklopu dobivene građevinske dozvole morati podmiriti obveze komunalnog doprinosa u iznosu od 5.590.493,23kn, obveze vodnog doprinosa 621.658.42kn te reguliranje upravnih pristojbi u iznosu od 428,776.90 kn.

Projekt je započeo 18. 4. 2014. godine i traje do 18. 4. 2016. godine.