24. kolovoz 2022. | Autor: Maja Hrešć

Građanski odgoj s novom školskom godinom u varaždinskim školama

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić u srijedu su u Gradskoj vijećnici održali redovan sastanak s ravnateljima varaždinskih osnovnih škola povodom početka nove školske godine, a ujedno i predstavili udžbenik za izborni predmet građanski odgoj koji se uvodi od ove školske godine.

Predstavljanju udžbenika nazočili su i sami autori Rosana Štrocinger i Berislav Njegovec.

Grad Varaždin pripremio je udžbenik za Građanski odgoj i obrazovanje u korelaciji s međupredmetnim temama u trećem, četvrtom i petom razredu osnovne škole autorice Rosane Štrocinger i udžbenik za Građanski odgoj i obrazovanje u korelaciji s međupredmetnim temama u šestom, sedmom i osmom razredu osnovne škole autora Berislava Njegovca. Udžbenici su u potpunosti usklađeni i prate nacionalni kurikulum međupredmetnih tema te su obogaćeni primjerima iz naše lokalne zajednice. Imaju fokus na istraživačkoj nastavi, rješavanju problema, iskustvenom učenju i lokalnoj zajednici. U proračunu Grada Varaždina osigurana su sredstva za udžbenike u iznosu od 40.000,00 kuna.

„Ostvarili smo jedan od ciljeva koji smo zacrtali prije puno godina i konačno krećemo s implementacijom, odnosno uvođenjem građanskog odgoja u varaždinske škole. Imamo dva udžbenika, za 3., 4. i 5. razred autorice Rosane Štrocinger te za 6, 7. i 8. razred autora Berislava Njegovca. Posebno mi je zadovoljstvo što od ove godine naši učenici mogu izabrati građanski odgoj kao izborni predmet. Smatram da je to jedan od ključnih preduvjeta da djeca ovakvim dodatnim znanjem izrastu u informirane građane. Do sad smo krenuli s programom zdrave prehrane u školama, povećali smo standarde i uvođenjem besplatnih higijenskih uložaka te zapošljavanjem dodatnih psihologa. Naša djeca će usvajanjem znanja iz građanskog odgoja naučiti koja su njihova prava i obaveze da postanu punopravni građani ovog grada, države i samog društva.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Pročelnica Vusić istaknula je kako autori udžbenika već provode edukacije za nastavnike koji će predavati građanski odgoj. „Svi učenici će uz ostale obrazovne materijale dobiti i letke koje mogu ponijeti doma i s roditeljima prokomentirati svoj interes za ovaj predmet, a besplatne udžbenike za odabrani predmet dobit će na prvi dan nastave.“ – rekla je Danijela Vusić.

Rosana Štrocinger zahvalila je svima koji su omogućili izdavanje udžbenika: „Ovo je stepenica više u našem gradu koji je uvijek napredan i ispred ostalih gradova u svemu što se tiče naših učenika. Utječemo na percepciju javnosti oko važnosti građanskog odgoja i obrazovanja. Vjerujem da će ovaj predmet pomoći učenicima da steknu građanske kompetencije i još ih jače razviju.“

„Kako funkcionira država, kako funkcionira lokalna zajednica, društveno odgovorno poduzetništvo, volontiranje, uključenost u lokalnu zajednicu, ekološke teme, teme vezane za obitelj, sve to i još puno više obrađuje se u sklopu ovog predmeta. Kolegica i ja nastojali smo napraviti cijeli niz aktivnosti koje našu djecu upućuju na istraživanje navedenih tema. Oni se tako povezuju i s važnim gradskim institucijama i kroz nastavu se time približe Gradu i upoznaju način funkcioniranja jednog Grada te aktivno participiraju u zajednici.“ – naglasio je Berislav Njegovec.