10. listopad 2019.

Građanima i Udruzi „Gredica“ vrtovi na Banfici

Danas je u Gradskoj vijećnici potpisan Ugovor o zakupu zemljišta između Udruge za promicanje održivog načina življenja Gredica i Grada Varaždina. Ugovor su potpisali gradonačelnik Ivan Čehok i predstavnica Udruge Rusalka Majer.

Grad Varaždin je raspisao javni natječaj za davanje u zakup zemljišta za poljoprivrednu obradu površine 6211 m2 te je zemljište dano u zakup Udruzi koja na tom prostoru planira napraviti urbane vrtove kako bi osobama treće životne dobi vrtovi bili bliže i dostupniji, a čime bi se poboljšala njihova kvaliteta života i mogućnost uzgoja vlastite hrane.

Prilikom potpisivanja Ugovora gradonačelnik je naglasio kako se radi o hvalevrijednom projektu koji je započet u Hrašćici, nastavljen u Biškupcu i Grabanicama, a danas se širi i na Banficu.  

„Mislim da se radi o trostrukoj vrijednosti  provođenja ovog projekta. Prije svega činjenica da ta zemljišta neće biti neobrađena, drugo je da će građani moći sami sebi proizvesti dio hrane, a na kraju i  činjenica da se preko Gredice građani međusobno povezuju, provode vrijeme zajedno i druže se kroz vrtlarenje. Sve to je zapravo jedan mali sociološki iskorak u gradu“ rekao je gradonačelnik i pozivao građane da se jave i iz drugih kvartova te iskažu interes ukoliko žele osnovati urbane vrtove.

Potpisivanju su nazočili i zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar, nadležni pročelnik Tomislav Bogović te Danica Pajtak iz Udruge Gredica.