17. studeni 2023. | Autor: dd

Grad Varaždina dao fakultetu pravo građenja za regionalni centar predikubacije

U palači Patačić, sjedištu varaždinske gradske uprave, u petak 17. studenoga 2023. godine gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i dekanica Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa potpisali su Sporazum o uređenju međusobnih odnosa vezano za izgradnju „Regionalnog centra za predinkubaciju u pametnoj industriji“.

Kako je navedeno u sporazumu, namjera ugovornih strana je da putem Integriranih Teritorijalnih Ulaganja (tzv. ITU – mehanizam), kroz specifični cilj 1.3 Integriranog Teritorijalnog Programa za financijsko razdoblje 2021. - 2027.  na nekretnini na kojoj se nalazi Vila Oršić, kao i na dvije susjedne katastarske čestice u vlasništvu Grada realiziraju projekt izgradnje i opremanja „Regionalnog centra za predinkubaciju u pametnoj industriji“ ukupne površine 1200 metara kvadratnih.  

Taj centar trebao bi služiti kao platforma za okupljanje dionika ekosustava (studenti, poduzetnici, znanstvenici, lokalna uprava) i zainteresirane javnosti za poduzetništvo u pametnoj industriji, s ciljem stjecanja vještina i kompetencija u području pametne industrije, poduzetništva, inovacija, kao i primjene pametnih tehnologija, prepoznavanja i poticanja tehnološko-inovativnih ideja, razvoja i provođenja programa edukacije, razvoja i provođenja programa mentoriranja, selekcije tehnološko-inovativnih ideja i  potpore u razvoju tehnološko-inovativnih ideja.

Grad Varaždin ovim sporazumom daje fakultetu prošireno pravo građenja na 30 godina te regulira sve potrebne odnose koji na duži rok garantiraju razvoj FOI-a i Regionalnog centra za predinkubaciju u pametnoj industriji.

Nakon potpisanog sporazuma gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj je izjavio: Izuzetno sam zadovoljan suradnjom s  fakultetom ključnim za daljnji razvoj znanosti u funkciji gospodarstva. Sredstvima angažiranim kroz ITU mehanizme ostvarit ćemo centar koji će mladim ljudima omogućiti stjecanje znanja i kompetencija neophodnih za držanje koraka s ekonomski razvijenim sredinama. To će biti prvi centar takve vrste u Hrvatskoj pa se i na tom polju Varaždin stavlja u poziciju lidera.

Dekanica Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa također je ocijenila značaj potpisanog sporazuma: "Drago mi je da su FOI i Grad Varaždin zajednički posvećeni izgradnji modernog objekta, "Regionalnog centra za predinkubaciju u pametnoj industriji", smještenog u samom središtu našeg grada. Ovaj inovativni projekt, prva poduzetnička infrastruktura takve vrste u Republici Hrvatskoj, će sustavno provoditi programe za predinkubaciju, potičući ubrzan rast poduzetništva, povećanje investicija te generiranje novih radnih mjesta unutar područja pametne industrije na regionalnoj i nacionalnoj razini. Osim toga, ova inicijativa ima ključnu ulogu u jačanju poduzetničkog duha mladih studenata te pridonosi razvoju znanosti i tehnologije, a FOI i Varaždin stavlja u fokus razvoja predinkubacijskih aktivnosti u ovom dijelu Europe. Projekt je izuzetno važan jer predstavlja i ključni korak prema održivom razvoju i jačanju ekonomske perspektive" - prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa, dekanica FOI-ja

 

Potpisivanju sporazuma nazočili su također zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, imenovana voditeljica Centra za predinkubaciju u pametnoj industriji, prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, pročelnica UO za gospodarske djelatnosti Slađana Miočić, odvjetnica Petra Medved i javna bilježnica Andreja Levatić Marin.