12. listopad 2021. | Autor: Maja Hrešć

Grad Varaždin uvodi participativni proračun za djecu i mlade

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj u utorak je uz predsjednika Odbora za mlade Gradskog vijeća Lovru Lukavečkog u Gradskoj vijećnici održao konferenciju za novinare povodom uvođenja participativnog proračuna za djecu i mlade. Konferenciji je prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić.

Odbor za mlade Gradskog vijeća na svojoj posljednjoj sjednici koja se održala u subotu, 9. listopada predložio je da se u proračunu Grada Varaždina osiguraju sredstva za provođenje participativnog proračuna za djecu i mlade.

„Prošlu subotu je održana sjednica Odbora za mlade. Oni su iznjedrili prijedlog koji sam ja prihvatio i mi ćemo već sad pripremiti da za sljedeću godinu u proračunu djeca dobiju 50 tisuća, a mladi 100 tisuća kuna, za koje će oni sami odlučiti kako će se utrošiti. To je samo uvod u ono što nas čeka 2023. godine kad ćemo imati participativni proračun za sve građane što će biti veliki iskorak kakav još ova gradska uprava i prethodne nisu napravile.“ – rekao je gradonačelnik. Napomenuo je kako će uskoro održati konferenciju za medije na kojoj će prikazati potpuno transparentan proračun te da će svi računi unazad četiri godine biti vidljivi svakom građaninu. „Mladi su nam vrlo bitni kao i njihova energija i entuzijazam koji pokazuju. U Dječjem tjednu imao sam i susrete s djecom i vidio da zaista imaju odličnih ideja. Važno je da odvojimo dio novaca o kojima će djeca i mladi sami odlučivati.“ – zaključio je gradonačelnik.

Predsjednik Odbora za mlade istaknuo je kako glavni cilj projekta otvoriti grad mladima te uključiti mlade u procese kreiranja politika i donošenja odluka. „S obzirom na to da smo na kraju godine, naš prijedlog je da se rebalansom proračuna osiguraju sredstva za pripremne radnje koje će obuhvaćati edukaciju i informiranje djece i mladih. To podrazumijeva radionice o financijskoj pismenosti, proračunu i djelokrugu jedinice lokalne samouprave. Naš prijedlog je da se u proračunu za iduću godinu osigura 50 000 kn za participativni proračun za djecu te 100 000 kn za participativni proračun za mlade. Kao što je gradonačelnik rekao, ovo je odličan test za uvođenje participativnog proračuna za sve građane, a meni je posebno drago da prvo krećemo s djecom i mladima. – rekao je Lovro Lukavečki.

Lukavečki je dodao kako će biti raspisani natječaji na koje će se moći prijaviti vijeća učenika, neformalne skupine, udruge ili druge organizacije djece i mladih s projektima koji su usmjereni prema djeci i mladima. Maksimalni iznos koji će moći prijaviti djeca je 10 000 kn, dok će mladi moći prijaviti 20 000 kn. Valjanost projektne dokumentacije provjeravat će nadležni upravni odjel. U slučaju participativnog proračuna za djecu o projektima će odlučivati Dječje gradsko vijeće, a u slučaju participativnog proračuna za mlade za projekte će glasati upravo mladi.