04. siječanj 2021. | Autor: ddretar

Grad Varaždin uspješno isposlovao odluku - neće biti gladnih u školama

Ove godine neće biti gladne djece u varaždinskim osnovnim školama. Na adresu Grada Varaždina iz nadležnog ministarstva s istekom prošle godine stigla je odluka koja će obradovati 752 učenika čiji roditelji inače ne bi mogli izdvojiti sredstva za prehranu u školskoj kuhinji.

Naime, i ove školske godine učenici osnovnih škola na području grada Varaždina, koji žive u riziku od siromaštva, ostvarit će sufinanciranje školske prehrane. Zahvaljujući uspješnoj prijavi projekta „ŠkolSka PrehranA za Sve – SPAS IV“, Grad Varaždin je četvrtu godinu zaredom osigurao financijska sredstva iz Fonda europske pomoći za najpotrebnije (FEAD) temeljem prijave na poziv Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2020.-2021)“. Ove školske godine projektom je obuhvaćeno 752 učenika koji će svakodnevno u školi dobiti besplatnu užinu ili ručak po minimalnoj cijeni. Za tu potrebu iz Fonda europske pomoći za najpotrebnije osigurano je 878.565,96 kuna.

Primivši odluku, gradonačelnik Grada Varaždin dr.sc. Ivan Čehok sa zadovoljstvom je izjavio:  „Vesele me takvi programi koji povezuju obrazovanje i socijalnu skrb te svoj djeci omogućuju da se mogu prehraniti u školi.“

 

VIŠE DETALJA O PROJEKTU:

            Na temelju otvorenog trajnog poziva na dostavu projektnih prijedloga „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2020. – 2021.)”, kojeg je objavilo Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Grad Varaždin je 23. listopada 2020. godine podnio projektni prijedlog „ŠkolSka PrehranA za Sve – SPAS IV“. Kao i prethodnih godina, partneri na projektu su svih sedam osnovnih škola s područja Grada Varaždina, Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar Varaždin i Katolička osnovna škola Svete Uršule.

            Cilj Poziva, kao i projekta SPAS IV, je ublažavanje najgorih oblika dječjeg siromaštva pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva i to u vidu podjele obroka u osnovnim školama.

            Odluka o financiranju projektnog prijedloga „ŠkolSka PrehranA za Sve –SPAS IV“ donesena je 30. prosinca 2020. godine od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike nakon provedenog postupka ocjenjivanja kvalitete projektnog prijedloga u kojem je ostvaren maksimalnih broj od 15 bodova.

Projektni prijedlog je odobren u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova od 878.565,96 kuna, a ukupan broj učenika koji će primati obrok financiran iz ovog projekta je 752. Pravo na prehranu jedan učenik (korisnik projekta) može istovremeno ostvariti za besplatnu užinu u punom iznosu, a sukladno važećem cjeniku škole i subvenciju ručka do maksimalno 5,47 kuna.