07. prosinac 2023. | Autor: Maja Hrešć

Grad Varaždin svečanom sjednicom obilježio Dan grada i blagdan sv. Nikole

Povodom Dana grada i blagdana svetog Nikole, u srijedu je u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina. 

Uz domaćine, predsjednika Gradskog vijeća Lovru Lukavečkog, gradonačelnika dr. sc. Nevena Bosilja i zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića, svečanost su uveličali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar gospodarstva Davor Filipović, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, saborski zastupnici Barbara Antolić Vupora, Damir Habijan, Siniša Jenkač i Mišel Jakšić, državni tajnik Zdravko Jakop, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen, hrvatski konzul u Švicarskoj Slobodan Mikac, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Josip Križanić, gradski vijećnici, brojni gradonačelnici, načelnici, predstavnici nacionalnih manjina i udruga te brojni drugi uzvanici. 

Himnu Republike Hrvatske su izveli učenici Glazbene škole u Varaždinu pod ravnanjem dirigentice Dade Ruže.

Sjednicu je prigodnim govorom otvorio predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki koji je podsjetio na važne projekte koji su pokrenuti u Varaždinu i pozvao sve Varaždinke i Varaždince da i dalje budu svoji, posebni i drugačiji, otvoreni i odgovorni, radišni i solidarni. „Budimo ponosni na sve što Varaždin jest i radimo zajedno da budemo i dalje najbolji hrvatski grad za život i rad. Samo ćemo tako i dalje biti motor za cijelu Hrvatsku, grad primjer u brojnim poljima. Radimo za naš Varaždin, grad kojeg silno volimo i s kojim se tako neizmjerno ponosimo.“ – rekao je Lovro Lukavečki.

Gradonačelnik Neven Bosilj istaknuo je kako interes zajednice mora biti iznad stranačkog i pojedinačnog interesa: „Više od brojnih nagrada i priznanja, važan je osjećaj koji imaju naši građani koji žele ovdje živjeti. Za to je potreban i odgovoran odnos prema javnom novcu i javnom interesu. Interesi našeg grada su uvijek iznad bilo kojeg pojedinačnog ili stranačkog interesa i neću se umoriti od isticanja takvog stajališta. Upravo su ta odgovornost i rad doveli do konačnog rješenja jedne naše ružne priče koje predstavlja istinsku ekološku ugrozu te onemogućuje daljnji gospodarski razvoj grada. Živim za dan kad će umjesto bala, na tom mjestu niknuti novi proizvodni pogoni koji znače i nova radna mjesta.“ Zahvalio se svima koji su pomogli da se konačno riješi problem bala – građanima, timu koji je doveo do rješenja, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Vladi Republike Hrvatske.

U kratkom video filmu VTV-a prikazani su projekti koji su obilježili ovu godinu. Uzvanici su zatim uživali u nastupu malih balerina iz Udruge za klasični balet Vindija pod mentorstvom voditeljice Vlaste Rittig koje su izvele plesnu točku iz predstave Orašar HNK u Varaždinu.

Slijedila su prigodna obraćanja saborskog zastupnika i gradonačelnika Grada Koprivnice Mišela Jakšića u ime svih gradonačelnika te župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka koji je govorio kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković podsjetio je na važne projekte koji se provode u Varaždinu, a dotaknuo se i problema bala. „Kad smo zajedno sjeli sva resorna ministarstva i čelnog čovjeka Fonda, tražili smo učinkovito i brzo rješenje te smo došli do opcije prema kojoj će država preuzeti u potpunosti trošak odvoza otpada iz Brezja. Nećemo mučiti Grad da se zadužuje, riješit ćemo to sredstvima Fonda i poslati poruku Varaždincima i susjednim općinama da radimo za sjever Hrvatske, da radimo za Vaš boljitak i da konačno eliminiramo taj otpad iz vizure ovog prekrasnog grada. To je bila naša dužnost i naš doprinos.“ – rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Uslijedio je najsvečaniji dio sjednice, uručenje javnih priznanja. Priznanja i cvijeće dobitnicima su uručili gradonačelnik Neven Bosilj i predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

Medalja Grada Varaždina uručena je Marijanu Sertiću, vlasniku autolimarskog obrta „Totem“, za dugogodišnji doprinos razvoju gospodarstva i promicanje tradicije varaždinskog obrtništva te Hani Hegedušić, članici ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, za glumačka ostvarenja i izniman dugogodišnji doprinos kulturi Grada Varaždina. Posthumno, medalja je dodijeljena Branku Spevecu, istaknutom djelatniku u kulturi za veliki doprinos ukupnom kulturnom životu Grada Varaždina, naročito na unapređenju muzejske djelatnosti i zborskog pjevanja, a medalju je primila kćer Jelena Rančić.

Plaketa Grada Varaždina dodijeljena je OPG Pocedulić za doprinos unapređenju poljoprivredne proizvodnje i proizvodnju prehrambenih proizvoda osobito od varaždinske heljde te promociju prehrambenih i drugih proizvoda od varaždinske heljde na tržištima diljem zemlje i svijeta, a plaketu je primila Tamara Šabić. Direktorica ureda Jelena Toth, primila je plaketu u ime Turističke zajednice Grada Varaždina  a priznanje je dodijeljeno za kreativan i predani rad, angažman i doprinos razvoju turizma grada Varaždina te uspješnu organizaciju jubilarnog 25. izdanja Špancirfesta, najvećeg uličnog festivala u Hrvatskoj. Plaketa je dodijeljena i Športskom ribolovnom klubu Varaždin za 110. godišnjicu uspješnog rada na okupljanju članstva, unapređenje ribolovnog sporta te zaštitu okoliša, a uručena je predsjedniku kluba Kristijanu Kosmačinu. Za postignute rezultate te izniman doprinos promociji šireg kulturnog, a naročito plesnog stvaralaštva u Gradu Varaždinu, u povodu 20. obljetnice osnutka, plaketa je dodijeljena Udruzi za klasični balet Vindija, a primio ju je predsjednik udruge Vladimir Šestak. Za postignute rezultate u proizvodnji i izvozu svjetski konkurentnih armatura i fazona kao i ukupne gospodarske uspjehe tijekom više od 80 godina postajanja te promociju Grada Varaždina u inozemstvu plaketa je dodijeljena Metalskoj industriji Varaždin.

Uslijedilo je uručenje najviših priznanja. Nagradu za životno djelo primio je književnik, prevoditelj i publicist Denis Peričić za izvanredne rezultate na području književnog stvaralaštva. Nagradu za životno djelo primio je također Ivan Vujec za zasluge u promicanju prava osoba s invaliditetom i rad u Društvu osoba s invaliditetom Varaždin, čime je uvelike pridonio poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom u Varaždinu. Ivan Vujec prigodnim se govorom zahvalio u ime svih dobitnika javnih priznanja.

Na kraju svečanosti program su uljepšali i Lidija Horvat i Ronald Braus koji su uz klavirsku pratnju Igora Vlajnića izveli poznatu ariju iz operete Grofica Marica, „Komm mit nach Varasdin“.

Prije same svečane sjednice izaslanstvo Grada Varaždina i Varaždinske županije obišlo je s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem novoobnovljenu Gradsku vijećnicu te su zajedno s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem posjetili varaždinskog biskupa Božu Radoša.