23. svibanj 2013.

Grad Varaždin sufinancira izgradnju solara na obiteljskim kućama

natalija martinčević press o solaru

23.05.2013.-Grad Varaždin je po prvi put u svom proračunu osigurao sredstva za poticanje investiranja u obnovljive izvore energije za sufinanciranje kupnje i gradnje solarnih toplinskih kolektora u obiteljskim kućama za pripremu tople vode i kao potporu grijanju, a o detaljima natječaja na konferenciji za novinare danas je govorila zamjenica varaždinskog gradonačelnika i saborska zastupnica Natalija Martinčević.
Ukupni troškovi nabave i ugradnje sustava sufinancirat će se s nepovratnim novčanim sredstvima u visini do 55% opravdanih troškova investicije, odnosno do najvećeg iznosa od 16.000 kuna po kućanstvu – projektu, što je najveće sufinanciranje obnovljivih izvora energije ne samo u Hrvatskoj, već i u regiji.
Nepovratna novčana sredstva bit će isplaćena isključivo za opravdane troškove nabave i ugradnje opreme sustava nastalih nakon 1. siječnja 2013. godine,  a pod sustavima se smatraju isključivo solarni kolektorski sustavi za pripremu potrošne tople vode i dopunu grijanju koji se sastoje od  solarnog kolektora, toplinskog spremnika,  potrebne ugradbene opreme (montažna konstrukcija, pribor, automatika, cirkulacijske pumpe ne uključujući cijevni razvod tople vode do izljevnih mjesta ili potrošača kao i cijevni razvod grijanja i pripadajućih grijaćih tijela unutar objekta). Pravo na korištenje sredstava Grada Varaždina mogu ostvariti fizičke osobe, vlasnici objekta, koji imaju prebivalište na području grada Varaždina, a koji ulažu vlastita sredstva u projekt.
Natječaj traje do 1. kolovoza, a rezultati će biti javno objavljeni.
Tekst natječaja može se pogledati na:http://www.varazdin.hr/natjecaji

Inače, uskoro će Grad Varaždin raspisati natječaj za obnovu fasada i ugradnju učinkovite stolarije za obiteljske kuće, uz sufinanciranje Grada od 50%.