02. veljača 2022. | Autor: Maja Hrešć

Grad Varaždin prvi sustavno brine o mentalnom zdravlju djece i mladih

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj prihvatio je prijedlog koji je iznio Odbor za mlade Gradskog vijeća Grada Varaždina, na inicijativu vijećnika i predsjednika Odbora Lovre Lukavečkog, da Grad Varaždin financira zapošljavanje psihologa u svim varaždinskim osnovnim školama koje nemaju stručni kadar na tom radnom mjestu.

„Nakon konzultacija s ravnateljima, roditeljima, učenicima i strukom, Odbor za mlade Gradskog vijeća Grada Varaždina na moju je inicijativu gradonačelniku predložio da Grad financira zapošljavanje psihologa u osnovnim školama u kojima ih nema, odnosno kojima ministarstvo nije odobrilo zapošljavanje. Ovo je minimalni početni korak koji smo predložili i izuzetno mi je drago što imamo podršku gradonačelnika pri provođenju ove inicijative. Problem mentalnog zdravlja pokazao je jasne naznake rasta i prije pojave pandemije, a pandemija i sve popratne mjere dodatno su potencirale ovaj problem s kojim se malo država u svijetu ozbiljno bavi. Nedopustivo je da sva djeca, svi učenici, nemaju jednaku skrb i jednaku dostupnost psihologa. Ponosan sam što će Grad Varaždin biti prvi koji će to mijenjati unutar svog sustava.“ – istaknuo je Lovro Lukavečki.

„Najnovije procjene ukazuju da na globalnoj razini gotovo svaki sedmi adolescent u dobi od 10 do 19 godina ima dijagnosticiran mentalni poremećaj. To su porazni podaci i problem kojem bi država trebala sustavno pristupiti. No, sustavna briga za mentalno zdravlje učenika kod nas ne postoji i djeca su u tom pogledu prepuštena sama sami, unatoč činjenici da u školama provode većinu svog vremena. Pohvaljujem našeg gradskog vijećnika Lovru Lukavečkog i Odbor za mlade koji mi je prezentirao ove činjenice i iznio inicijativu da i u tom segmentu u našem gradu pokrenemo promjene. Ako neće država, onda će Grad Varaždin, koji je poznat po tome da ima nadstandard u gotovo svemu. Naš proračun dozvoljava da rebalansom već u ožujku osiguramo sredstva za zapošljavanje psihologa u četiri osnovne škole u Varaždinu koje trenutno nemaju zaposlene psihologe.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Naglasio je kako vjeruje da će ova mjera omogućiti svoj djeci u Varaždinu jednaku pomoć, a sudeći prema svim istraživanjima, radi posljedica pandemije, nedostatka socijalnih kontakata, kao i sve većeg negativnog utjecaja digitalnog doba, potrebna im je sada više nego ikad.

Odbor za mlade predložio je i formiranje koordinacije svih osnovnoškolskih psihologa, analizu i agregiranje aktivnosti svih organizacija, institucija i udruga koje se bave mentalnim zdravljem kako bi se utvrdili nedostatci i potrebe te sažele i javno objavile sve informacije.

Rebalansom proračuna Grad Varaždin će za zapošljavanje psihologa na četiri osnovne škole osigurati 300.000,00 kuna.