11. studeni 2020.

Grad Varaždin priveo kraju projekt SPAS III

Završetkom protekle školske godine 2019./2020., Grad Varaždin priveo je kraju projekt „ŠkolSka PrehranA za Sve – SPAS III“ kojim je već treću godinu zaredom osigurao prehranu za učenike osnovnih škola u riziku od siromaštva. 

Temeljem uspješne prijave projekta, iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije bilo je osigurano gotovo 1.000.000,00 kuna namijenjenih za prehranu 760 učenika varaždinskih škola.

Međutim, kako je već poznato, pandemija COVIDA-19 dovela je sredinom ožujka do zatvaranja škola, a time i školskih kuhinja, te je nastava preseljena u virtualnu sferu. Iako su se učenici nižih razreda krajem svibnja vratili u školske klupe i nastavili s prehranom, oko 45% financijskih sredstava ostalo je neutrošeno.

Ipak, Grad Varaždin nastavlja raditi na osiguravanju školske prehrane potrebitima te je u suradnji s dosadašnjim projektnim partnerima – sedam osnovnih škola, Centrom Tomislav Špoljar i Katoličkom osnovnom školom Svete Uršule – završio s prijavom novog projekta „SPAS IV“ za školsku godinu 2020./2021. u nadi da će varaždinski školarci, unatoč ovim izazovnim vremenima, što više nastave provesti u školskim klupama i uživati u osiguranim obrocima.

 

VIŠE DETALJA O PROJEKTU:

Na temelju Otvorenog trajnog Poziva na dostavu projektnih prijedloga, kojeg je objavilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u okviru Fonda europske pomoći za najpotrebnije (FEAD) „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2019.-2020.)“,  Grad Varaždin je 8. kolovoza 2019. godine podnio projektni prijedlog „ŠkolSka PrehranA za Sve – SPAS III“. Odluku o financiranju našeg projektnog prijedloga Ministarstvo je donijelo 26. studenog 2019. godine odobrivši maksimalan iznos prihvatljivih troškova 999.736,58 kuna.

Kao partneri, u projektu je sudjelovalo svih sedam osnovnih škola s područja grada Varaždina, Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar Varaždin i Katolička osnovna škola Svete Uršule.

Cilj Poziva, kao i prijave Grada Varaždina na Poziv, bilo je ublažavanje najgorih oblika dječjeg siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili riziku od siromaštva i to u vidu podjele hrane u osnovnim školama na području grada.

Projektom je bilo planirano financiranje obrok za ukupno 760 učenika, dok je u konačnici to pravo iskoristilo njih 723. Pravo na prehranu jedan učenik (korisnik projekta) mogao je istovremeno ostvariti za besplatnu užinu u punom iznosu, a sukladno važećem cjeniku škole i subvenciju ručka do maksimalno 5,47 kuna.

Grad Varaždin je i prijašnjih godina osiguravao besplatne obroke školske kuhinje siromašnoj djeci putem Zaklade „Hrvatska za djecu“ i Fonda europske pomoći za najpotrebitije.