08. kolovoz 2018. | Autor: Maja Hrešć

Grad Varaždin kao primjer suradnje s nacionalnim manjinama

Danas se ispred prostorija Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Varaždina održala konferencija za novinare kojoj je, uz predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Milu Sekulića, prisustvovala zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica. Na službenim prostorijama Vijeća postavljena je nova dvojezična ploča.

Sandra Malenica izjavila je kako se u Gradu Varaždinu nacionalne manjine doživljava jednako kao i sve ostale Varaždinke i Varaždince, te da je sama suradnja s nacionalnim manjinama vrlo uspješna. „Nacionalne manjine obogaćuju našu sredinu. Hrvatska je punopravna članica Europske unije, a Varaždin je jedan od gradova gdje najviše do izražaja dolaze europske vrijednosti. Te činjenice možemo potkrijepiti i brojnim inicijativama, a također to prepoznaju i drugi. Primjerice, varaždinska Udruga mladih V.U.K. bila je glavni koordinator za cijelu Hrvatsku u sakupljanju potpisa za veću jezičnu raznolikost unutar Europske unije u inicijativi Minority Safety Pack prilikom čega je sakupljeno više od 1.200.000 potpisa“, istaknula je Sandra Malenica. Također ističe da je Grad Varaždin zaista primjer suradnje s manjinama, a prema Državnom uredu za ljudska prava i nacionalne manjine unutar koordinacije za prihvat imigranata, slovi i kao najreceptivniji grad. Varaždin je i dio Mreže gradova i civilnog društva za suzbijanje rasizma i diskriminacije koju vodi Inicijativa mladih za ljudska prava, Kuća ljudskih prava Zagreb i Europska antirasistička mreža.

Mile Sekulić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine, veoma je zadovoljan suradnjom s Gradskom upravom Grada Varaždina. „Varaždin je vrlo ponosan grad, koji se kroz cijelu svoju povijest vodi tradicijom, kulturom i vodi računa o suživotu svih svojih nacionalnih manjina“, izjavio je.