17. siječanj 2014.

Grad Varaždin povećao sufinanciranje djece u privatnim dječjim vrtićima

press vrtići

17.01.2014.-Od prvog veljače Grad Varaždin će pojačano sufinancirati boravak varaždinskih mališana u 9 privatnih dječjih vrtića – najavio je na konferenciji za novinare varaždinski gradonačelnik Goran Habuš. To će omogućiti  da privatni vrtići, koji brinu o 770 djece,  nakon 4 godine mogu povećati ekonomsku cijenu, dok će cijena za roditelje ostati ista. Grad Varaždin ove će godine umjesto dosadašnjih 440 kn, privatne dječje vrtiće sufinancirati s 500 kn po djetetu, što na godišnjoj razini iznosi 4,6 mil. kn. „Namjera nam je da, sukladno proračunskim mogućnostima, s godinama izjednačimo sufinanciranje boravka djece u privatnim i gradskim dječjim vrtićima u Varaždinu. Jer, privatne vrtiće polazi 770 djece, a otprilike ih je toliko i u gradskim dječjim vrtićima i nije realno za očekivati da će Grad Varaždin svu tu djecu, polaznike privatnih vrtića, moći zbrinuti u gradskima pa smo se odlučili za model ravnopravnog i pravednijeg sufinanciranja, budući da roditelji u privatnim vrtićima ionako plaćaju veću cijenu." - rekao je Habuš.
Zamjenik gradonačelnika Vjeran Radelić istaknuo je kako su se Gradu Varaždinu početkom nove pedagoške godine obratili osnivači privatnih dječjih vrtića, upozorivši ih na povećane troškove, prvenstveno energenata. Grad je odmah, po prvi put, krenuo u razgovore i iznalaženje zajedničkog rješenja. Grad je, naglasio je Radelić, u posljednje dvije godine uveo praksu redovite isplate sredstava privatnim dječjim vrtićima jer su prijašnjih godina kasnila i po nekoliko mjeseci.
„Kao dobri gospodari trudili smo se poslovati pozitivno, no kada to više nismo bili u stanju, a moramo održati struku, tražili smo prijem kod gradonačelnika i dogovorili da do kraja 2013. godine nećemo mijenjati cijene, uz obećanje da će se Grad maksimalno potruditi da nam da koliko-toliko zadovoljavajuću ekonomsku cijenu. S ovim pojačanim sufinanciranjem sada ne trebamo financijski opterećivati roditelje.“ – rekla je Mirjana Rajković, predstavnica vlasnika privatnih varaždinskih dječjih vrtića.