27. veljača 2020. | Autor: Maja Hrešć

Grad Varaždin pokrenuo „Portal otvorenih podataka“

Zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar u četvrtak je na konferenciji za medije u Gradskoj vijećnici predstavio Portal otvorenih podataka Grada Varaždina otvoreni.varazdin.hr. Riječ je o portalu preko kojeg će svima biti dostupni i vidljivi te strojno čitljivi proračunski dokumenti Grada Varaždina.  

„Već smo do sad na web stranici Grada Varaždina objavljivali sve relevantne podatke, no oni su najčešće bili ili u pdf dokumentima ili u tekstualnim formatima, a Portal otvorenih podataka omogućuje strojno čitljiv oblik. Ono što smo danas prezentirali su proračunski dokumenti za 2020. godinu i unatrag nekoliko godina. Korisnici će podatke moći pregledavati online na samom portalu, a moći će i preuzeti strojno čitljiv oblik, obrađivati ga i koristiti podatke. Za one koji imaju programerska znanja, postoji API, preko kojeg će moći preuzimati podatke direktno u svoje aplikacije ili alate za obradu podataka. Svi podaci, od registara, ugovora javne nabave, troškovnika, bit će oblikovani u strojno čitljivom obliku. Također će biti objavljeni i podaci javnih ustanova i proračunskih korisnika, tvrtki čijih Grad ima većinsko ili sto postotno vlasništvo. Portalu se pristupa kao i svakoj drugoj web stranici, baziran je na open source tehnologijama, a primjerice na Banfici gdje provodimo pilot projekt koji je dobio određenu infrastrukturu, čak i ako korisnici nemaju pristup internetu, moći će preko naše mreže pristupiti portalu.“ – rekao je Zlatan Avar.

Zamjenik je također istaknuo kako je Portal za Grad bio besplatan jer se radi o open source projektu koji razvija zajednica programera i softver se koristi u brojnim zemljama u svijetu, a osobno je uložio vrijeme kako bi ga konfigurirao i dao na raspolaganje građanima Varaždina.