23. travanj 2012.

GRAD VARAŽDIN NIZOM MJERA POMAŽE OBRTNICIMA I PODUZETNICIMA

sastanak_poduzetnici

23.04.2012. -  Varaždinski gradski čelnici na današnjoj su konferenciji za novinare predstavili nekoliko važnih mjera pomoći varaždinskim obrtnicima i poduzetnicima, a na prijedlog Udruženja obrtnika grada Varaždina. Zamjenica varaždinskog gradonačelnika i saborska zastupnica Natalija Martinčević kao prvu mjeru navela novu kreditnu liniju s kreditnim fondom od 15 milijuna kn i kamatom od 3,707%.
 

Kredit mogu dobiti obrti, trgovačka društva, zadruge i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, pod uvjetom da su u 100 % vlasništvu državljana Republike Hrvatske koji imaju sjedište i ulažu na području grada Varaždina, za velika trgovačka društva najviše 25% udjela u vlasništvu, da zadržavaju broj radnih mjesta ili otvaraju nova, da posluju u skladu s nacionalnim zakonodavstvom o sigurnosti te zaštiti zdravlja i okoliša te da nemaju duga prema Gradu Varaždinu. Iznos kredita je od 50 tisuća do 1,5 mil. kn, a rok otplate ovisi o namjeni i vrsti ulaganja: za nove investicije je od 3 do 6 godina, s počekom do jedne godine s rokom iskorištenja do 12 mjeseci, a za trajna obrtna sredstva rok otplate je od 18 do 36 mjeseci.

Velika je novina subvencioniranje kamata na kredite u otplati. S 200 tisuća kn iz proračuna Grad Varaždin će subvencionirati 2% na postojeće poduzetničke komercijalne kredite u svim bankama 12 mjeseci, uz mogućnost produljenja. Korisnici kredita mogu biti obrti, trgovačka društva, zadruge i OPG, a kriteriji da poduzetnik ima sjedište u gradu Varaždinu, da ulaže na području grada Varaždina, da je iznos kredita od 500 tisuća do 4 milijuna kn, da je podignut radi ulaganja u dugotrajnu imovinu (isključena osobna vozila) te da poduzetnik otplaćuje kredit u tolerantnom roku ili s malim zakašnjenjem.

Najkasnije do početka lipnja zaživjet će pilot projekt koji će omogućiti obrtnicima i poduzetnicima besplatno izlaganje svojih proizvoda i promoviranje usluga ispred svojih poslovnih prostora u vitrinama i na stolovima, a prema dogovorenim kriterijima koji neće narušiti vizualni identitet grada.

Zamjenica Martinčević za idući je mjesec najavila i okrugli stol o aktualnoj problematici oživljavanja varaždinske gradske jezgre.

Gradonačelnik Habuš podsjetio je da je Grad Varaždin već smanjio komunalni doprinos i vratio sat besplatnog parkiranja na Trgu Bana Jelačića. Na konferenciji je bila i članica Gradskog vijeća iz redova obrtništva Biserka Keliš, koja je pohvalila odličnu suradnju s gradskimčelnicima, uvjerena kako će ove mjere doprinijeti opstanku i lakšem poslovanju varaždinskih obrtnika i poduzetnika.

Vrlo značajna mjera pomoći bit će i izmjena zakonske regulative koja će obuhvatiti tvrtke koje, s obzirom na granu kojom se bave, imaju mnogo zaposlenih, ali manje prihoda. Naime, ovoga tjedna u saborsku proceduru idu Izmjene i dopune Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva, zamjenica gradonačelnika i saborska zastupnica Natalija Martinčević na sugestiju je predsjednica Županijske Gospodarske komore Čedomila Cesarca predložila izmjenu djela zakona koji se odnose na parametre kategorizacije malog gospodarstva. Oni predviđaju da poticaje mogu dobiti samo tvrtke do 250 zaposlenih, do 50.000.000,00 € prihoda i do 43.000.000,00 € dugotrajne imovine. Novom izmjenom ta će se ograničenja promijeniti, što će donijeti mogućnost dobivanja poticaja tvrtkama ionako ugrožene prerađivačke industrije upravo iz Varaždinske županije (Ivančica d.d. Ivanec, Hrast – export Puklavec, Midal, MIV, VIS konfekcija, Meteor grupa, Cesta Varaždin).

Saborska rasprava na tu temu predviđena je za srijedu, 25. travnja.