25. veljača 2021. | Autor: Maja Hrešć

Grad Varaždin nakon 50 godina ima sređen adresni sustav

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok u četvrtak je postavljanjem table s imenom Ulica Ljudevita Gaja na Gradsku vijećnicu označio završetak višemjesečnih poslova na postavljanju novih tabli s nazivima ulica u Varaždinu.

„Ovo je završetak velikog projekta koji ima ogromno upravno, pravno, a i gospodarsko značenje za grad Varaždin. U sklopu ukupnog sređivanja katastra i gruntovnice trebalo je napraviti promjenu adresnog sustava koji nije mijenjan gotovo 60 godina. To se dogodilo na način da su neke ulice, koje prije nisu imale ime nego su bile opisno označavane, dobile svoja imena i trebalo je ispraviti nepotpune nazive ulica. Primjerice, nije Gajeva ulica nego Ulica Ljudevita Gaja. Ono što je najvažnije jest da građani sad imaju potpunu pravnu sigurnost, da mogu biti sigurni da je u adresnom smislu i smislu katastra i gruntovnice sve pouzdano uneseno.  To je ogroman posao.“ – rekao je gradonačelnik.

Na primjeru nedavnog potresa u Sisku objasnio je važnost ovog projekta: „Tamo se nije moglo ni početi s radovima na rekonstrukcijama ili izgradnjom nekih građevina jer oni nisu uopće imali upisane katastarske i gruntovne površine, nisu imali uređeno etažiranje, nije bilo upisanih u katastru pojedinih dijelova zgrada. U Varaždinu je sada potpuno sređeno stanje, do zadnjeg detalja. Trenutno smo jedini veći grad u Hrvatskoj koji ima ovakav sustav.“

U posljednjih 5 mjeseci u Varaždinu je postavljeno 117 uličnih tabli u 57 ulica, trgova i drugih javnih površina te isto tako je postavljeno 30 ulaznih i izlaznih mjestopisnih tabli u naseljima Donji Kućan, Gornji Kućan i Kućan Marof.

Nove ulice i druge javne površine su se imenovale temeljem Odluke o imenovanju i protezanju pojedinih ulica, trgova i javnih površina u naseljima Varaždin i Hrašćica iz 2019. godine, u sklopu reambulacije i nove izmjere Grada Varaždina. Ovom odlukom i novom izmjerom Grad Varaždin prvi puta nakon 50 godina ima sređenu gruntovnicu i adresni sustav. Cijena postavljanja svih tabli iznosi 70.000 kn.

Posebno se pozivaju građani koji do sad nisu promijenili osobnu iskaznicu u skladu s novim podacima da besplatno, o trošku Grada Varaždina, to naprave do 30. lipnja ove godine.