05. lipanj 2022. | Autor: dd

Grad Varaždin misli i živi zeleno

Gradu Varaždinu dodijeljen je  Green prix 2022.  u kategoriji Lokalne i regionalne samouprave - pokretači zelenih promjena povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja koji se ove godine slavi na poseban način i to konferencijom u Stockholmu.  

50 godina nakon prve konferencije o zaštiti okoliša u subotu 4.lipnja 2022. godine u Zagrebu, dodijeljene su Nacionalne nagrade za okoliš 2022.-Green Prix . Uručio ih je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović. Nagrada u kategoriji lokalne i regionalne samouprave kao pokretači zelenih promjena pripala je Gradu Varaždinu za projekt „Mapa solarnog potencijala“ koji je osmislila i provodi Regionalna energetska agencija Sjever. Dodjela nagrada održana u sklopu festivala Greencajt u staroj Tvornici žarulja, a plaketu je u ime gradonačelnika Nevena Bosilja preuzela pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti, Slađana Miočić. 

Nacionalne nagrade za okoliš dodjeljuje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u partnerstvu s Greencajt festivalom, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK).

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj je kazao: "Ova vrijedna nagrada j dokaz da, iako svega godinu dana upravljamo Gradom, idemo u dobrom smjeru - mislimo i živimo zeleno. Tranzicija prema drugačijim modelima rada na zaštiti okoliša , drugačijim modelima upravljanja gradom nije jednostavna i ne može se dogoditi preko noći. Nastavit ćemo s pozitivnim promjenama kako bi naš Grad bio zeleniji i efikasniji zbog svih naših građana, a naročito zbog budućnosti naše djece "

 

Solarna mapa grada Varaždina je izrađena u sklopu projekta Social Green iz programa Interreg Europe, a od javnog predstavljanja zaprimljeno je preko 120 upita zainteresiranih građana putem kontaktnog obrasca, a vezano uz daljnje korake u procesu izgradnje elektrane. Kroz interaktivnu web aplikaciju, mapa solarnog potencijala omogućava građanima grada Varaždina i svih 9 prigradskih naselja izračunati preporučenu snagu solarne elektrane na vlastitim objektima koje mogu pronaći na interaktivnoj mapi. Solarna mapa kao rezultat također prikazuje investicijske troškove instalacije, uštede energije i emisija CO2 kroz zanimljive usporedbe te najvažnije, isplativost investicije. Uz to, mapa je prilagođena korisnicima, jednostavna za korištenje i pruža informacije vezane uz sve korake koje trebaju građani proći u procesu realizacije solarne elektrane.

https://www.solarnamapa.hr/grad-varazdin/