18. srpanj 2012.

GRAD VARAŽDIN KREĆE U OBNOVU VRTIĆA

projektanti image projektanti

18.07.2012. - Nakon što je Grad Varaždin u Program energetske obnove javnih zgrada, kojeg provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, prijavio svoje vrtiće i škole, u manje od mjesec dana projekti su odobreni i krenuli s realizacijom!
Tako je danas u dječjem vrtiću Dravska održan prvi sastanak ovlaštenih projektanata koji će u idućih 14 dana snimiti svih 7 objekata gradskih vrtića  i 3 osnovne škole  te predložiti njihovu obnovu, posebno na području uštede energenata. Projektni prijedlozi varaždinskih projektanata poslužit će kao podloga Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija za raspisivanje javnog nadmetanja.
Model energetske obnove javnih zgrada zamišljen je tako da Ministarstvo financira izradu projektnih zadataka, a troškove ulaganja u objekt snosi ponuditelj odabran na javnom nadmetanju, dok se vlasnik zgrade obvezuje isplatiti ostvarenu uštedu tijekom ugovornog perioda. Uvjet za obnovu zgrada po modelu koji se predlaže Programom je ušteda energenata minimalno za 30% te isplativost investicije nakon najviše 14 godina.
Na varaždinskim gradskim vrtićima temeljite obnove nije bilo nekoliko desetljeća, pa  je pred projektnim timom mnogo posla.
Osim 7 objekata Dječjeg vrtića „Varaždin“, Ministarstvo je dalo zeleno svjetlo i za izradu projekata za I. IV. i V. osnovnu školu u Varaždin.