17. veljača 2021. | Autor: Maja Hrešć

Grad Varaždin preko ITU-a u razvojnom smislu preuzima ulogu Županije

U Gradskoj vijećnici se u srijedu održao 28. javni kolegij na kojem je gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok uz svoje zamjenike Zlatana Avara i Sandru Malenicu te pročelnike nadležnih upravnih odjela izvijestio javnost o projektima koji su u izvedbi ili pripremi, od ITU mehanizma, projekata rekreacije, projektnih prijava vrtića.

Gradonačelnik je kolegij započeo najavom Javnog savjetovanja o provedbi ITU mehanizma koje je u tijeku i na koje se mogu javiti općine i gradovi. Grad Varaždin bit će nositelj za područje sjeverne Hrvatske, a prema riječima Sandre Malenice morat će se obuhvatiti jedinice lokalne samouprave iz naše županije prema određenim uvjetima: „Uvjet je da možemo uzeti gradove i općine na dva kriterija, da su susjedni gradovi i općine te da ima barem 30 posto dnevnih migracija između tih sredina, a ima i drugih kriterija. Za sada je 10 općina ušlo putem tog kriterija i imamo još prostora za tri.“ - rekla je zamjenica gradonačelnika. Među 10 općina koje su ušle putem kriterija blizine i dnevnih migracija su Trnovec Bartolovečki, Kneginec, Jalžabet, Sveti Ilija, Beretinec, Vidovec, Sračinec, Petrijanec, Vinica i Maruševec.

“Iz ITU mehanizma, odnosno Integrirano teritorijalno ustrojstvo, od ukupne mase novaca koja ide iz europskih projekata u ovoj fazi 2021. godine će ići 8 ili 10 posto. Grad Varaždin postaje nositelj za sjevernu Hrvatsku i odgovoran je da, u skladu sa strategijom i izborom ostalih jedinica lokalne samouprave, općina i gradova, kroz ITU mehanizam provodi sve europske projekte u ime cijelog područja. To je velika stvar za naš grad. Nažalost 2013. godine nismo ušli, a da smo to tada uspjeli, većinu projekata koje danas čekamo smo još tada mogli ostvariti. Sada nam predstoji izbor jedinica lokalne samouprave, gradova i općina koje ćemo sa sobom povući u ITU. U ovom trenutku su to najbliže općine s kojima imamo 30 posto dnevnih migracija, ali naravno, postoje i drugi kriteriji prema kojima ćemo birati gradove, odnosno jedinice lokalne samouprave.“ rekao je gradonačelnik te najavio kako Grad Varaždin time postaje i provedbeno tijelo Europske unije. „Preko ITU-a će se moći ostvariti puno projekata pa čak i onih koji trenutno nisu raspisani. Važno je da ćemo mi time preuzeti u razvojnom smislu ulogu Županije i povući ćemo razvoj onoga što Županija nije radila – gospodarstvo, prometna povezanost, puno soft projekata koji pridonose kvaliteti života, civilno društvo koje Županija sada ne sufinancira u iznosu u kojem bi trebalo, zatim turizam, obrazovanje, kulturne inicijative. Spremni smo s građevinskim dozvolama i svim drugim potrebnim dokumentima, a čekamo samo smjernice.“ – ističe gradonačelnik. Prema njegovim riječima prijaviti će se projekt pretvaranja Kina Dom u Centar kreativnih industrija, nabava električnih buseva koji bi poboljšali trenutno slabu povezanost unutar županije putem javnog prijevoza, projekti za poboljšanje turističke ponude, uređenje Aquacityja jezera Motičnjak, izgradnja biciklističkih staza i ostalo.

Pročelnik Upravnog odjela za sport i zdravstvenu zaštitu Dražen Cesar najavio je dva programa vezana uz rekreativni sport sukladno donesenoj Strategiji razvoja sporta u Gradu Varaždinu 2020.-2028. „Projekt Zdravi pokret traje već par godina u Zajednici sportskih udruga, a sada smo ga produljili i proširili i za treću životnu dob. Jedna će grupa biti mlađe i srednje životne dobi, a druga za treću životnu dob. Početak naravno ovisi o epidemiološkim prilikama, provodit će se od travnja do rujna na vanjskim terenima Slobode, a zatim u zatvorenom u Graberju. Treninge će voditi kineziolozi, a treća životna dob imati će i nadzor liječnika. Vježbanje je besplatno za građane“, rekao je Cesar.

Drugi je projekt Europski tjedan sporta koji će se održati od 23. do 30.9. i svaki dan biti će obuhvaćena jedna dobna skupina – vrtići, osnovne i srednje škole, studenti, umirovljenici. Europski tjedan sporta iskoristit će se kao prezentacija rekreacijske aktivnosti u Varaždinu i time bi se završio prvi dio projekta „Zdravi pokret”, koji će se odvijati na vanjskim terenima u trajanju od travnja do rujna, a nakon završenog Europskog tjedna sporta krenuti će se u drugu fazu rekreativne aktivnosti u zatvorenim objektima. Uključenjem u Europski tjedan sporta težnja Grada Varaždina i Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina je promocija aktivnog života kao životnog stila, dodatna motivacija za građane da koriste sve navedene mogućnosti kako bi bili fizički aktivniji. Europski tjedan sporta ima cilj dodatno potaknuti što veći broj građana na bavljenje tjelesnom aktivnošću u svrhu poboljšanja zdravlja. „Varaždin ima dobru sportsku infrastrukturu, među najboljima prema broju stanovnika. Sada ćemo se otvoriti prema rekreativcima, a Varaždin se uključuje u hrvatsku mrežu zdravih gradova s ova dva projekta“, istaknuo je pročelnik za sport.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Draženka Dević izvijestila je da Grad Varaždin sudjeluje kao projektni partner u dvije projektne prijave na Otvoreni trajni poziv „Nastavak unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“ kojeg je objavilo Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Prvi projektni prijedlog prijavio je Dječji vrtić Varaždin pod nazivom „Sretan vrtić – sretna djeca“. Ukupna vrijednost predloženog projekta iznosi 5.335.931,45 kuna, a provedba je planirana kroz razdoblje od 20 mjeseci, počevši od rujna 2021. godine te zaključno s travnjom 2023. godine. U pripremi projektne prijave sudjelovala je Razvojna agencija Sjever DAN. Projektne aktivnosti obuhvaćaju pružanje usluge produljenog radnog vremena vrtića, konkretnije osiguravanje usluge petosatnog poslijepodnevnog rada za djecu rane i predškolske dobi (od 15 do 20 sati), uslugu dvosatnog produženog boravka s dodatnim novim/unaprijeđenim programima (od 15 do 17 sati), razvoj novih programa (ples i ritmika, strani jezik, sportski i umjetnički programi itd) te aktivnosti usavršavanja stručnog i tehničkog osoblja. Projektom se planira uključiti minimalno 75 djece u program poslijepodnevnog rada vrtića, minimalno 100 djece u program dvosatnog produženog boravka te zaposliti 6 novih stručnjaka (odgojitelja, logopeda, rehabilitatora, psihologa i zdravstvenog voditelja) te dodatno angažirati postojećih 16 odgojitelja.

Drugi projektni prijedlog prijavio je privatni Dječji vrtić Malo drvo pod nazivom „Prirodno okruženje i umjetnost u poticanju darovitosti djece“ čija je vrijednost 1.706.424,94 kn. Projektom se planira kroz razdoblje od 20 mjeseci uvesti produljeno radno vrijeme vrtića te uvesti tri posebna programa – program za darovitu djecu odnosno za djecu s poteškoćama, zatim program umjetničke radionice i poseban ekološki program koji bi imao cilj približiti djecu prirodi i održivom razvoju. Za navedene potrebe dječji vrtić planira dodatan angažman stručnog osoblja te osigurati jačanje kapaciteta edukacijom stručnog osoblja i nabavkom potrebnih knjiga.

Pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, mjesnu samoupravu i civilno društvo Mirna Kezele izvijestila je kako su završili javni pozivi za udruge i ostale neprofitne organizacije te je za područja odgoj i obrazovanje, socijalna skrb i zdravstvo i kultura i mladi ukupno pristiglo 107 prijava koje idu dalje na povjerenstvo na ocjenjivanje.