18. svibanj 2024. | Autor: Maja Hrešć

Grad Varaždin i Varaždinska županija centar kulturne raznolikosti

Varaždin i Varaždinska županija danas su bili centar kulturne raznolikosti, druženja i veselja: na Trgu kralja Tomislava je uz pjesmu i ples kulturno-umjetničkih društava albanske, bošnjačke, slovenske i srpske nacionalne manjine te bogatu ponudu njihovih gastronomskih delicija obilježen Dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj.

Jedinstvenu manifestaciju u Hrvatskoj, koju tradicionalno zajednički organiziraju Grad Varaždin i Varaždinska županija, upotpunili su predstavnici Nepala i Ukrajine koji su predstavili svoju gastronomiju te kulturu.

Predstavnici nacionalnih manjina su zajedno sa gradonačelnikom Grada Varaždina dr. sc. Nevenom Bosiljem, županom Varaždinske županije Anđelkom Stričakom, saborskim zastupnikom i zamjenikom gradonačelnika Miroslavom Markovićem i predsjednikom Gradskog vijeća Lovrom Lukavečkim ugostili veleposlanika Slovenije u RH NJ.E. Gašpera Dovžana, veleposlanicu Bosne i Hercegovine NJ.E. Elmu Kovačević Bajtal i predsjednika Unije Albanaca u RH Esada Čollaka.    

„Sretni smo jer Grad i Varaždinska županija gotovo jedini u Hrvatskoj organiziraju ovakvo obilježavanje Dana kulturne raznolikosti, na kojem se kulturno-umjetničkim programima i prepoznatljivim delicijama predstavljaju nacionalne manjine s područja Grada i Županije. Često se koristi fraza „kvalitetan suživot“, što smatram pogrešnim. Svi mi ovdje živimo život, jer su gotovo svi pripadnici nacionalnih manjina državljani Republike Hrvatske i svoja sva prava ostvaruju kao građani RH, dok putem prava nacionalnih manjina ostvaruju manji dio svojih prava.“ – istaknuo u ime svih nacionalnih manjina Salko Ikanović, predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Varaždinske županije.

Na Međunarodni dan kulturne raznolikosti tradicionalno okupljamo naše nacionalne manjine, a uz njih se drugu godinu zaredom predstavljaju i predstavnici Nepala i Ukrajine, naveo je gradonačelnik Neven Bosilj. „Grad Varaždin njeguje suradnju i multikulturalnost, a jedini smo u cijeloj Hrvatskoj koji zajedno sa Županijom u ovakvom obimu organiziramo predstavljanje i druženje naših nacionalnih manjima. Moram istaknuti predstavnike Nepala i Ukrajine, jer u našoj županiji stalno raste broj stranih radnika, pa je važno da te ljude integriramo, da zadrže svoju kulturu i običaje, ali da postanu naši sugrađani i stanovnici Republike Hrvatske.“ – rekao je gradonačelnik.

Župan Anđelko Stričak je istaknuo da su ovakve manifestacije važne: „Na području Varaždinske županije živi 2.343 pripadnika nacionalnih manjina, što je 1,5 posto ili svaki 68. stanovnik županije. Ovdje boravi i oko 8.000 stranih radnika, što je pet posto ili svaki 20. žitelj, a uz njih i 279 raseljenih osoba iz Ukrajine. Stoga je dobro i poželjno da se održavaju ovakve manifestacije kako bismo se međusobno bolje upoznali te se upoznali s njihovom kulturom, običajima i gastonomijom. Naravno da Varaždinska županija to podržava te će i dalje podržavati. Svi oni zajedno s nama stvaraju bolju, razvijeniju i napredniju Varaždinsku županiju.“

Na varaždinskom Korzu su nastupili: Kulturno-umjetničko društvo „Hajdina“, Ženski pjevački zbor „Bulbuli“, SKD Prosvjeta - pododbor Benkovac, KUD Shkendija Zagreb i Slovensko kulturno društvo „Nagelj“.

Čestitke na organizaciji manifestacije uputili su veleposlanici NJ.E. Gašper Dovžan i NJ.E. Elma Kovačević Bajtal, kao i predsjednik Unije Albanaca u RH Esad Čollak.

Prije službenog otvorenja manifestacije, u Gradskoj vijećnici je održan prijem na kojem su, uz gradonačelnika dr. sc. Nevena Bosilja, zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića, predsjednika Gradskog vijeća Lovru Lukavečkog te pročelnicu Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije Ljubicu Božić, bili Ruža Jelovac, predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Varaždina, Milan Mirčetić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Varaždinske županije, Đuro Jančić i Nataša Ilić, članovi VSNM-a, Salko Ikanović, predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Varaždinske županije, Alija Ređaj, predstavnik Albanske nacionalne manjine u Gradu Varaždinu, Lucija Vupora, predsjednica Vijeća slovenske nacionalne manjine Cestica, Ana Kacel, predstavnica osoba iz Ukrajine, Sandra Mintas, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Varaždin,o varaždinski paroh Uglješa Pilinger, predstavnik osoba iz Nepala te Josip Vuksan iz agencije za zapošljavanje.

Manifestacija je završila domjenkom za sve sudionike u novoobnovljenom atriju Gradske vijećnice.