15. listopad 2019. | Autor: Maja Hrešć

Grad Varaždin, FOI i Grad Čakovec u projektu ABCitiEs

U utorak se u Gradskoj vijećnici održao transnacionalni sastanak projektnih partnera EU projekta ABCitiEs (Area Based Collaborative Entrepreneurship) Interreg Europe programa koji u Hrvatskoj provode Grad Varaždin, Fakultet organizacije i informatike i Grad Čakovec.

Sastanku su, uz predstavnike projektnih partnera, prisustvovali zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica, pročelnik UO za EU projekte, upravljanje imovinom i gospodarstvo Grada Varaždina Tomislav Bogović i profesor na Fakultetu organizacije i informatike Vjeran Strahonja.

„Ovaj projekt je odlično koncipiran jer je Varaždin, uz Čakovec, partner s Amsterdamom, Manchesterom, Atenom i Vilniusom, a u svim tim gradovima partneri su i sveučilišta. Amsterdamsko sveučilište je i nositelj projekta. Ovime se intenzivira suradnja Grada Varaždina i FOI-a. Projekt zapravo radi na više nivoa - jedan je na detektiranju praznih prostora u našem gradu, podizanje kapaciteta i prostora u centru grada, a drugi je detektiranje najvažnijih smjernica za nove vrste poduzetništva, u ovom slučaju kolektivnog poduzetništva.“ – ističe  zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica.

Od 14. do 16. listopada 2019. godine u Varaždinu i Čakovcu borave projektni partneri iz četiri europske urbane regije – Amsterdama, Atene, Manchestera i Vilniusa. Regije su pokrenule ovaj projekt kako bi razmijenile iskustva te pomoću novih saznanja učinkovitije razvijale rješenja koja bi poduzetnicima olakšala poslovanje te potakla međusobnu suradnju. Na trodnevnom sastanku, partneri se upoznaju s važnim dionicima iz Grada Varaždina i Grada Čakovca te im se predstavljaju lokacije koje se razmatraju za kolektivno poduzetništvo.

Temeljni cilj projekta u kojem sudjeluju Grad Varaždin, FOI i Grad Čakovec jest pronalaženje i promoviranje novih oblika kolektivnog poduzetništva koji se mogu vezati uz određenu lokaciju i tako revitalizirati gradove i gradske jezgre kroz dvije komponente - poticaje malom i srednjem poduzetništvu te revitalizaciju gradske jezgre.

U gradu Varaždinu razmatraju se četiri oblika kolektivnog poduzetništva: Uslužni/proizvodni centar, Zajednički prostor za rad, Laboratorij uživo i Gradska soba, za koje zasad postoje četiri prijedloga u zaštićenoj povijesnoj jezgri: Centar kreativnih industrija, Lokalni proizvodi i usluge, Gradska soba i Urbana istraživačka tvornica. Za Centar kreativnih industrija razmatra se prostor bivšeg kina Dom za koji već postoji projekt za rekonstrukciju. Za koncept Lokalnih proizvoda i usluga razmatra se prostor Varaždinske kuće, a mogao bi poslužiti za potrebe malog obrtništva i poticanje kolektivnog poduzetništva dijeljenjem prostora i infrastrukture. Gradska soba trebala bi biti multifunkcionalan prostor za građane, studente, posjetitelje i edukatore, a potencijalna lokacija za tu svrhu mogla bi se dobiti prenamjenom predvorja kina Gaj. Urbana istraživačka tvornica zapravo je otvoreni model koji se može primijeniti u bilo kojem gradskom okruženju, a predstavlja sinergiju znanosti, industrije, udruženja, grada i građana, prije svega u novim oblicima digitalnog poduzetništva.

Projekt je započeo 1. lipnja 2018. godine i trajat će do 31. svibnja 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.596.561,00 eura, od čega se 85 % sufinancira iz Interreg Europe programa financiranja Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost dijela projekta koji se odnosi na projektne partnere iz Hrvatske (FOI, Grad Varaždin i Grad  Čakovec) iznosi gotovo 240.000 eura, od čega za Grad Varaždin 76.572 eura, za Grad Čakovec 57.098 eura, a za FOI 103.415 eura. Voditelji projekta su prof. dr. sc. Vjeran Strahonja za Fakultet organizacije i informatike, Goranka Grgić iz Upravnog odjela za EU projekte, upravljanje imovinom i gospodarstvo za Grad Varaždin te Marina Kolarić iz ČAKRA-e za Grad Čakovec.

Više o projektu može se saznati na službenoj mrežnoj stranici: https://www.interregeurope.eu/abcities/.