16. srpanj 2020. | Autor: Maja Hrešć

Grad Varaždin, FOI i Grad Čakovec izradili najbolji Akcijski plan u projektu ABCitiEs Interreg Europe programa

Grad Varaždin, Fakultet organizacije i informatike iz Varaždina te Grad Čakovec iz Republike Hrvatske sudjeluju na EU projektu pod nazivom ABCitiEs – Area Based Collaborative Entrepreneurship čiji je temeljni cilj pronalaženje i promoviranje novih oblika kolektivnog poduzetništva koji se mogu vezati uz određenu lokaciju i tako revitalizirati gradove i gradske jezgre kroz dvije komponente, jedna su poticaji malom i srednjem poduzetništvu, a druga je revitalizacija gradske jezgre.

U projektu ABCitiEs pet europskih urbanih regija; Amsterdam, Atena, Manchester, Vilnius i gradsko područje Varaždin - Čakovec eksperimentira s ABCE (Area Based Collaborative Entrepreneurship) odnosno “područjem temeljenim na suradnji”. Regije su pokrenule ovaj projekt kako bi razmijenile iskustva te pomoću novih saznanja učinkovitije razvijale rješenja koja bi poduzetnicima olakšala poslovanje te potakla međusobnu suradnju. Vodeći partner je Amsterdam University of Applied Sciences (HvA) koji će uz podršku partnera u naredne četiri godine provesti europsku studiju o tome kako strukturirati politike i osigurati optimalnu podršku poduzetnicima koji međusobno surađuju u urbanim područjima te istraživati kako razvijati nove vrste poduzetničkih zajednica koje potiču rast poslovanja i inovacije te stvaraju atraktivnije lokalno poslovno okruženje.

U gradu Varaždinu razmatraju se četiri oblika kolektivnog poduzetništva: Uslužni/proizvodni centar, Zajednički prostor za rad, Laboratorij uživo i Gradska soba, za koje zasad postoje četiri prijedloga u zaštićenoj povijesnoj jezgri: Centar kreativnih industrija, Lokalni proizvodi i usluge, Gradska soba i Urbana istraživačka tvornica. Za Centar kreativnih industrija razmatra se prostor bivšeg kina Dom za koji već postoji projekt za rekonstrukciju. Za koncept Lokalnih proizvoda i usluga razmatra se prostor Varaždinske kuće, a mogao bi poslužiti za potrebe malog obrtništva i poticanje kolektivnog poduzetništva dijeljenjem prostora i infrastrukture. Gradska soba trebala bi biti multifunkcionalan prostor za građane, studente, posjetitelje i edukatore, a potencijalna lokacija za tu svrhu mogla bi se dobiti prenamjenom predvorja kina Gaj. Urbana istraživačka tvornica zapravo je otvoreni model koji se može primijeniti u bilo kojem gradskom okruženju, a predstavlja sinergiju znanosti, industrije, udruženja, grada i građana, prije svega u novim oblicima digitalnog poduzetništva.

U 4. semestru projekta izrađen je 4. izvještaj o napretku projekta ABCitiEs koji je prihvaćen od strane Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Interreg-a. Kao rezultat rada u 4. semestru projekta, odnosno tijekom cijele I. faze projekta ABCitiEs, izrađen je Akcijski plan grada Varaždin i Čakovca. Akcijski plan izrađen je prema stručnim pravilima izrade akcijskih planova; sadrži uvod, analizu trenutnog stanja, primjere dobre prakse kolektiva u Gradu Varaždinu (primjer Centar za mlade), SWOT analizu, viziju i misiju, akcije, prijedlog modela upravljanja i modela financiranja, analizu rizika te kontrolu i evaluaciju provedbe. Prilikom izrade Akcijskog plana prikupljali su se podaci i pripremale statističke analize sukladno provedenim intervjuima s dionicima te je na temelju provedenih anketa izrađen pregled dobrih i loših praksi. Akcijski plan prihvaćen je u cijelosti od strane Interreg-a i to prvi među svim partnerima te je poslužio kao primjer dobro napisanog Akcijskog plana ostalim partnerima.

Temeljem Akcijskog plana provodit će se II. faza projekta koja traje do 31. svibnja 2022. godine.

Projekt ABCitiEs započeo je 1. lipnja 2018. godine i trajat će do 31. svibnja 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.596.561,00 eura, od čega se 85 % sufinancira iz Interreg Europe programa financiranja Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost dijela projekta koji se odnosi na projektne partnere iz Hrvatske; FOI, Grad Varaždin i Grad  Čakovec iznosi gotovo 240.000 eura (FOI 103.415 eura, Grad Varaždin 76.572 eura te Grad Čakovec 57.098 eura). Voditelj projekta na Fakultetu organizacije i informatike je prof. dr. sc. Vjeran Strahonja, za Grad Varaždin Goranka Grgić iz Upravnog odjela za EU projekte, upravljanje imovinom i gospodarstvo, a za Grad Čakovec Marina Kolarić iz ČAKRA-e.

Više o projektu može se pročitati na službenoj mrežnoj stranici: https://www.interregeurope.eu/abcities/.