12. ožujak 2019. | Autor: Maja Hrešć

Grad Varaždin u finalu za osvajanje titule Europske prijestolnice mladih 2022. godine

Grad Varaždin ušao je u finale za osvajanje titule Europske prijestolnice mladih 2022. godine!

Riječ je o prestižnoj titulu koju Europski forum mladih dodjeljuje od 2009. godine, s ciljem promicanja suradnje među mladima, njihovog osnaživanja i aktivnog uključivanja u društvo i politike odlučivanja te prezentiranja inovativnih ideja, projekata i aktivnosti od mladih za mlade. Osim spomenutog, gradovima-nositeljima titule povećava se međunarodni ugled i vidljivost, dolazi do jačanja civilnog društva, projekata i programa na međunarodnoj razini. Europska prijestolnica mladih 2009. godine bio je Rotterdam, a 2019. godine je Novi Sad.

Ove godine za osvajanje spomenute titule kandidiralo se 12 gradova iz cijele Europe, no žiri sastavljen od stručnjaka iz različitih europskih institucija, civilnog i privatnog sektora, predstavnika mladih, lokalnih i regionalnih vlasti te medijskih stručnjaka, odabrao je pet europskih gradova koji su ušli u finale. Osim Varaždina, u finalu su Tirana (Albanija), Kazan (Rusija), Baia Mare (Rumunjska) i Poznan (Poljska). Iako nisu ušli u finale, pohvale su dobili gradovi Bilbao (Španjolska), Gdynia (Poljska), Leiden (Nizozemska), Lavov (Ukrajina), Ribeira Grande (Portugal), Uljanovsk (Rusija) i Vesprem (Mađarska).

Pobjednik će biti proglašen na svečanosti u studenome ove godine u Amiensu (Francuska).

Grad Varaždin prošle je godine bio prvi hrvatski grad koji se kandidirao za titulu Europske prijestolnice mladih, no titula mu je tijesno izmakla u finalu. Ove godine kandidirao se s programom „Grad duhova“. Nositelj kandidature je udruga mladih Varaždinski undergorund klub, u suradnji s Gradom Varaždinom.