02. lipanj 2020. | Autor: Maja Hrešć

Grad Varaždin dodatno financira energetsku obnovu obiteljskih kuća

Gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok u utorak je uz pročelnika UO za EU projekte, upravljanje imovinom i gospodarstvo Tomislava Bogovića održao konferenciju za novinare na kojoj je predstavljen projekt Grada Varaždina za subvencije za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

Naime, Grad Varaždin će dodatno sufinancirati projekte energetske obnove obiteljskih kuća koji će proći na natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odnosno sufinancirati će se po principu povrata sredstava nakon provedenog projekta i odobrenja od strane FZOEU. 

„Još jedan odličan projekt u suradnji građana, naše Regionalne energetske agencije Sjever (REA Sjever) i Grada Varaždina. Mi smo građanima do sad dali potporu u provjeri dokumentacije u svim tehničkim detaljima i savjetovanju, za što se javilo oko 300 građana i vjerujem da će se dobar dio njih javiti. REA će za njih sve provjeriti dokumentaciju da budu prvi na prijavama. Kad ostvare sredstva od Fonda, 15 % od toga dat će Grad Varaždin. S obzirom na to da je najviši iznos 100 tisuća kuna, 60 tisuća dat će Fond, 15 tisuća Grad Varaždin, građanima će ostati samo jedna četvrtina iznosa, odnosno samo 25 tisuća kuna. To je stvarno i više nego dobar pokazatelj koliko Grad želi i pomoći sugrađanima i ostvariti zelenu agendu, odnosno energetsku obnovu. Radi se o dva potprograma, dakle građani se mogu javiti za izmjenu krovišta i stolarije, odnosno za obnovu fasade i krovišta ili za izmjenu stolarije. U jednom i drugom slučaju, Grad će dati subvenciju od 15 posto. Nema nikakvih administrativnih zavrzlama, savjetnici u REA-inom uredu u Varaždinu građanima će sve objasniti, pripremiti ih i prijaviti, a kad građani dobiju sredstva od Fonda, Grad će im uplatiti svoja sredstva. Pozivam građane da prate, da se jave kad Fond raspiše natječaj. Sredstva koja daje Županija može povući tek desetak građana, dok je Grad spreman i stotini građana pomoći ako budu imali svu dokumentaciju i ako budu brzi prilikom prijave. Nadam se da ćemo, kao što smo bili prvi i uzeli najviše novaca kad su u pitanju mikrosolari -  jer iz Varaždina se od 500 odobrenih u cijeloj Hrvatskoj javilo 50 naših sugrađana, ponovo biti prvi i da će najviše građana koji će dobiti sredstva biti s područja grada Varaždina. Ako se javi i više građana nego što očekujemo, rebalansirat ćemo sredstva.“ - rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

Grad Varaždin je, u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Sjever, još početkom godine započeo aktivnosti u svrhu pomoći građanima koji se žele prijaviti na javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća koji će objaviti Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Pružanjem tehničkog savjetovanja i informiranja u varaždinskom uredu REA-e Sjever te održavanjem javnih tribina za građane, Grad Varaždin je nastavio s pružanjem podrške građanima u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, kakvu je pružao i ranije kod ugradnje mikrosolara.

Za realizaciju ovog projekta, u gradskom proračunu osigurano je 500 tisuća kuna.