16. siječanj 2013.

GRAD VARAŽDIN ĆE KORISTITI URED U BRUXELLESU

potpisivanje ugovora o uredu u Bruxellesu

16.01.2013.-U Gradskoj vijećnici danas je potpisan ugovor između Grada Varaždina i Agencije za razvoj varaždinske županije o korištenju Ureda hrvatskih regija u Bruxellesu. Ugovor su potpisali gradonačelnik Goran Habuš i direktor agencije Nikola Kučiš. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i Natalija Martinčević, zamjenica gradonačelnika i zastupnica u Saboru, Vjeran Radelić zamjenik gradonačelnika i Jelena Zrinski Berger, pročelnica Upravnog odjela  gospodarstvo, turizam i međunarodnu suradnju.
Ured hrvatskih regija u Bruxellesu započeo je radom 2007. godine. Od tada ured promiče interese hrvatskih jedinica lokalnih i regionalnih samouprava pri Europskoj uniji, radi na umrežavanju i povezivanju s ostalim europskim gradovima i regijama, posredno zastupa interese partnera Ureda pri europskim institucijama, doprinosi povećanju vidljivosti i prepoznatljivosti hrvatskih regija na području Europske unije te pomaže hrvatskim gradovima i županijama da što bolje iskoriste sredstva iz europskih fondova koja su na raspolaganju Hrvatskoj.
Ocjenjujući korist uključivanja Grada Varaždina u rad hrvatskog Ureda u Bruxellesu gradonačelnik Goran Habuš je naglasio: „Očekivanja Grada Varaždina od Ureda u Bruxellesu su velika. To smo već trebali učiniti davno prije. Činjenica je da Varaždin sve ovo vrijeme kroz svoju razvojnu agenciju ali i kroz projekte u kulturi zajedno s ministarstvom i ostalim ustanovama aplicira na puno fondova. Pristupanjem Uredu dobivamo mogućnost biti na pravom mjestu u pravo vrijeme, dakle iz prve ruke dobivati informacije o svemu onome što pružaju europski fondovi i kakva je zakonska regulativa. Na tom mjestu bit će nam dostupne informacije o mogućim partnerima iz europskih zemalja, njihovim spoznajama i iskustvima. Bit ćemo bliže spoznajama o sredstvima koja će nam stajati od 1. srpnja kada ulazimo u Europsku zajednicu, a moramo biti svjesni toga da će samo najbolje pripremljeni projekti prolaziti stroge kriterije.“
Grad Varaždin će za rad ureda izdvajati godišnje 36 tisuća kuna. Ured zastupa interese hrvatskih regija i gradova već šest godina, a o rezultatima tog rada direktor agencije AZRA je rekao: Vrlo smo zadovoljni radom i rezultatima Ureda u Bruxellesu. Europske institucije prepoznale su rad naših djelatnika pa su neki angažirani i u radu Europskog parlamenta. Proteklih šest godina  s našim smo partnerima radili na projektima vrijednim 25 milijuna eura. Grad Varaždin će sada zahvaljujući uredu biti u prilici dobiti vrijedne informacije i iskustvo kako su drugi europski gradovi i regije došli do značajnih sredstava i kako su realizirali velike projekte.
Kako se planira, osim Varaždina kao najvećeg grada u županiji, u rad Ureda bit će uključene i ostale općine i manji gradovi iz šire regije. Po ugledu na Varaždin i ostali će hrvatski gradovi moći biti na izvoru informacija koje će im omogućiti povoljniji, odnosno ravnopravniji odnos s europskim institucijama koje im otvaraju vrata u srpnju ove godine.