07. veljača 2013.

Grad sufinancira muzejske radionice za osnovnoškolce

filić image filić

07.02.2013.-Grad Varaždin sufinancira edukativne povijesne i likovne radionice koje za učenike varaždinskih osnovnih škola organizira Gradski muzej Varaždin. Prve radionice iz ciklusa „Upoznaj Krešimira Filića“ i „Svestranost umjetnika“ počele su danas i traju do 1. ožujka, a vežu se uz dvije aktualne izložbe u palači Herzer i palači Sermage – „Krešimir Filić, sabiratelj varaždinske baštine“ i Retrospektivnu izložbu Pavla Vojkovića.
Povijesna radionica „Upoznaj Krešimira Filića“ namijenjena je učenicima nižih razreda i održavat će se u palači Herzer, svaki radni dan.  U 90 minuta mališani će se kroz razgled izložbe, uz stručno vodstvo voditeljice radionice Spomenke Težak, upoznati sa životom, radom i postignućima poznatog Varaždinca Krešimira Filića te izgledom varaždinskog građanskog doma u prvoj polovici 20. stoljeća.
U kreativnom djelu radionice planiran je rad u grupama; kroz igru se upoznaje izgled muzeja, različitih dokumenata i uporabnih predmeta iz razdoblja u kojem je živio i djelovao K. Filić. Cilj ove radionice je upoznati mlade generacije s Krešimirom Filićem, Varaždincem koji je svojim radom doprinio razvoju grada Varaždina.
„Svestranost umjetnika“ radionica je svim osnovnoškolskim uzrastima, a u palači Sermage vodi je Elizabeta Igrec. Razgledom izložbe učenici će se upoznati s djelima varaždinskog slikara Pavla Vojkovića. Izložba obuhvaća njegovo stvaralaštvo kroz slikarstvo, crteže, scenografije i  kostimografije. Autorova svestranost u likovnom radu interesantna je za radionicu u kojoj kroz lik harlekina polaznici upoznaju različita područja autorova stvaralaštva. U kreativnom dijelu radionice radi se u grupama, a cilj ove jednosatne radionice je da djeca kroz prikaz jedne teme upotrijebe razne crtače i likovne tehnike i uvide  svestranost likovnog djelovanja.
Zahvaljujući sufinanciranju Grada Varaždina, cijena radionica za polaznike je samo 5 kn, a prijave za radionice, koje mogu primiti do 30 djece, primaju se u Gradskom muzeju Varaždin.