25. veljača 2020. | Autor: Maja Hrešć

Grad pokreće inicijativu javnih voćnjaka

U utorak se u Gradskoj vijećnici održao 22. javni kolegij gradonačelnika na kojem su gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Ivan Čehok i pročelnici nadležnih upravnih odjela informirali novinare o aktualnostima u radu Gradske uprave.

Kolegiju je prisustvovao i direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar koji je novinare informirao o raspisivanju Javnog poziva za dodjelu subvencija zakupa. Grad i ove godine subvencionira svim proizvođačima s područja Grada Varaždina zakup sa 100 kuna mjesečno. Gradska tržnica također subvencionira s 40 posto najam klupa na tržnici kroz četiri zimska mjeseca, te obrtnicima i udrugama subvencionira najam poslovnih prostora s 30 posto kroz dva mjeseca. „To je velika pomoć svim poljoprivrednim proizvođačima, svima onima koji donose i prodaju hranu i namirnice na našoj tržnici. Pozivam i načelnike okolnih općina da subvencioniraju svojim građanima koji su poljoprivredni proizvođači najam klupa kako bi i oni mogli dobiti nekoliko mjeseci besplatan najam“ – rekao je gradonačelnik.

Novost za stanovnike POS naselja je otvorenje natkrivene mini tržnice koja će na početku okupiti 12 zakupaca, radila bi 3 ili 4 dana u tjednu i to do 17 ili 18 sati. Gradonačelnik je istaknuo kako će radno vrijeme tržnice biti prilagođeno građanima: „Do ljeta bismo mogli imati tržnicu u POS naselju. Raditi će duže, u popodnevnim satima, kako bi ljudi koji rade ujutro mogli kupiti namirnice nakon radnog vremena.“

Gradonačelnik je uz direktora Parkova Alena Runca najavio inicijativu javnih voćnjaka koji bi se trebali posaditi na istočnom dijelu vodocrpilišta na području od 300 tisuća m2. Prema riječima gradonačelnika, Varkom, koji je vlasnik zemljišta, to će područje dati na raspolaganje Gradu, sadnja bi se provela u suradnji s gradskom tvrtkom Parkovi čiji će stručnjaci odrediti vrste voćaka, a građani bi ekološke voćke mogli koristiti kao javno dobro, po uzoru na skandinavske zemlje.

Direktor Parkova Alen Runac u svom je izlaganju najavio da Parkovi u sklopu svojih aktivnosti nastavljaju i sa sadnjom drvoreda u gradu Varaždinu.

U tijeku su Javni natječaj za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova građenih po Programu društveno poticajne stanogradnje te Javni natječaj za prikupljanje zahtjeva za dodjelu u najam stanova u vlasništvu ili pod upravljanjem Grada Varaždina. Natječaji traju od 25. veljače 2020. do 11. ožujka 2020. godine. Osim s web stranica, obrasci za prijavu mogu se preuzeti i osobno u Upravnom odjelu za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša Grada Varaždina, a svu potrebnu dokumentaciju potrebno je dostaviti najkasnije do 11.3.2020. godine.

Informacija važna za suvlasnike stambenih zgrada jest da će Grad Varaždin preuzeti provođenje deratizacije, dezinfekcije i dezinsekcije u stambenim zgradama čime stanari više neće morati plaćati deratizaciju iz svojih pričuva, a Grad će imati kontrolu nad ravnomjernom uslugom provođenja deratizacije na području cijelog grada.

Grad Varaždin će i ove godine financirati Školu u prirodi učenicima slabijeg imovinskog stanja u Dječjem odmaralištu na Rabu. Prijavilo se 14 učenika, a Grad će za to izdvojiti više od 17 tisuća kuna. Prva grupa na Školu u prirodi kreće krajem svibnja.

Također, drugu godinu zaredom, za 2303 umirovljenika s mirovinom do 2000 kuna, 346 osoba s osobnom invalidninom i 48 osoba koje imaju status nezaposlenih osoba s invaliditetom u evidenciji HZZZ Varaždin, Grad će osigurati uskrsnice u iznosu od 150 kuna.