25. svibanj 2016. | Autor: [email protected]

Gourmet Varaždin 2016.

najava Gourmet Varaždin 2016.

Na konferenciji za medije koja je održana danas u salonu Gradske vijećnice najavljeno je četvrto izdanje Gourmet Varaždin 2016. Ova eno - gastronomska manifestacija održati će se 3., 4., i 5. lipnja na Kapucinskom trgu u Varaždinu.

Organizatori manifestacije su Turistička zajednica grada Varaždina te Gradska tržnica d.o.o. uz partnere iz Udruge kuhara Varaždinske županije. Pokrovitelji ovogodišnjeg Gourmet - a su Grad Varaždin i Varaždinska županija.

Naglasak je na tradicionalnoj i autohtonoj pripremi namjernica pri čemu će se predstaviti desetak restorana iz Hrvatskog sjevera, a ponajprije iz Varaždinske županije. Posebnost ovogodišnjeg izdanja jest VEGEFEST koji će se po prvi puta održati 3. lipnja kao festival veganske hrane i zdravog načina života.

Tim povodom su Jelena Toth, direktorica Turističke zajednice grada Varaždina, Predrag Ciglar, direktor Gradske tržnice, Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza te Goran Habuš, gradonačelnik Grada Varaždina pozvali građane da se odazovu u što većem broju i uživaju u delicijama ponajboljih hrvatskih restorana.

Program Gourmet Varaždin 2016

PROGRAM DOGAĐANJA GOURMET VARAŽDIN 2016. - 3., 4. i 5. lipanj

Pokrovitelj: Grad Varaždin, Varaždinska županija

Organizator: Turistička zajednica grada Varaždina

Izvršni organizator: Gradska tržnica d.o.o., Varaždin

Partner: Udruga kuhara varaždinske županije

Grad Varaždin kao pokrovitelj zajedno s Varaždinskom županijom, Turistička zajednica Grada Varaždina kao organizator te Gradska tržnica d.o.o., kao izvršni organizator, uz suradnju Udruge kuhara varaždinske županije zajedno s partnerima, te uz pomoć sponzora organiziraju 3., 4. i 5. lipnja 2016. godine veliku eno – gastronomsku manifestaciju GOURMET VARAŽDIN 2016. koja će se i ove godine održati na Kapucinskom trgu u Varaždinu.

Na manifestaciji Gourmet Varaždin predstavit će se najbolji restorani i vinari varaždinske i međimurske županije – Hrvatskog sjevera. Sva jela koja će se kuhati, pripremat će se isključivo od domaćih namirnica koje će biti nabavljene iz navedenih županija, naravno za svako jelo, prema autohtonim receptima svake županije. Također, kako bi u potpunosti dočarali gastronomiju, ove godine bit će u sklopu Gourmeta, 5. lipnja organiziran deveti po redu Varaždinski sejem na kojem će se predstaviti domaći, autohtoni proizvođači hrane i pića, najviše izlagača dolazi naravno iz Varaždinske i Međimurske županije, ali i iz ostalih dijelova Lijepe naše. Ove godine se po prvi put u sklopu manifestacije 3. lipnja organizira VEGEFEST Varaždin, festival veganske hrane i zdravog načina života. 4. i 5. lipnja biti će organizirana XVII županijska izložba vina Varaždinske županije „VINSKA RAPSODIJA“ 2016. Za vrijeme trajanja manifestacije kroz sva tri dana predviđen je bogati zabavni program s poznatim voditeljima te kulturnim društvima.

KAPUCINSKI TRG - 3. lipanj – VEGEFEST

Petak 9-20 sati

Varaždinski Vegefest bit će posvećen zdravom i održivom življenju, dobrobiti ljudi, okoliša i životinja a predstavili bi se izlagači zdrave hrane, ekoloških proizvoda i inovacija te kozmetike koja nije testirana na životinjama, razne udruge te humanitarne i ekološke inicijative.

U ponudi festivala bit će prezentirana i biljna hrana za kućne ljubimce, ekološko voće i povrće, bezalkoholno pivo i sl.

Očekuje se nastup više od 60 izlagača iz cijele Hrvatske te će se organizirati prigodna prodaja veganskih jela pripremljenih od vrhunskih kuhara.

09:00h - Otvorenje VegeFesta

09:15h - Predavanje - Video predavanje/predstavljanje SHIVYOG znanosti i praktične dobrobiti za cjelokupno čovječanstvo. // Centar Namaste Varaždin

10:00h - Radionica - Veganska radionica za djecu - Jutarnji smoothie // Udruga Medenjak Varaždin                  

10:45h - Radionica - Ukusan, slatki i zdravi doručak za djecu bez namirnica životinjskog podrijetla. // Udruga Medenjak Varaždin

11:30h - Radionica - Zdravi Smoothiji i zdrave sirove torte bez šećera, jaja i glutena. //Green Chef Marijana Belošević

12:00h - Akcija za činčile - Akcija za trajnu zabranu uzgoja činčila za krzno u Hrvatskoj unutar kampanje „Činčile su zakon“. Druženje s pravom činčilom, slikanje i potpisivanje peticije. //Udruga Prijatelji životinja i Bojan Jambrošić

13:00h - Predavanje i radionica - Od klimatskih promjena do klica (veganstvo u praksi, iz prve ruke, veganstvo kao način života, aktivizam, reciklažna) . Primjeri nezahtjevnijih veganskih obroka za svakoga. // Kolektiv Sjemenčice

15:00h - Predavanje - Video predavanje/predstavljanje SHIVYOG znanosti i praktične dobrobiti za cjelokupno čovječanstvo. // Centar Namaste Varaždin

16:00h - Radionica - Ljetni vege tanjur - hranjivi veganski ručak // Udruga Medenjak Varaždin

17:00h - Radionica - Slatko bez šećera - RAW FOOD // Udruga Medenjak Varaždin

17:10h - Nastup (velika pozornica) - Cheerleadersice iz Varaždina //Klub BRAVO za sport i rekreaciju              

18:00h - Koncert - Acoustic bend Trnje (velika pozornica)

KAPUCINSKI TRG - 4. lipanj – Vino i hrana najboljih restorana

Subota 7-13 sati // 17-21 sati

7:00h - početak prodaje na placu

9:00-10:00h - nastup Puhačkog orkestra KUD Željeznice

11:00-12:30h - nastup Tamburaškog sastava Špancir

13:00h - završetak tržnice

17:00h - večano otvorenje manifestacije (gradonačelnik i župan)

17:00-21:00h - prezentacija restorana

17:30-20:30h - nastup glazbenog sastava Trio decoro

21:00-23:00h - Koncert Pink Studio

Voditelj programa: Mirko Fodor i Krunoslav Čolo

 

U jutarnjem terminu od 7 – 13 sati Gradska tržnica će na Kapucinskom trgu organizirati tržnicu, „Plac – kak je negdar bil“. Tako će se na štandovima moći kupiti svi proizvodi koji se inače mogu kupiti na gradskoj tržnici. Naravno, prodaju će pratiti i prigodni, zabavni i kulturno umjetnički program s voditeljima.

U terminu od 17 – 21 sat navedenog dana na Kapucinskom trgu održati će se prezentacija restorana Hrvatskog sjevera pod nazivom „Vino i hrana naših najboljih restorana“, na kojoj će se predstaviti restorani varaždinske i  međimurske županije.

Ukupno će biti pripremljeno 300 - tinjak jela za 300 posjetitelja, jer će se toliko ulaznica pustiti u prodaju. Cijena jedne ulaznice (bloka s pet kupona) iznosit će 50,00 kuna, te će posjetitelj biti u mogućnosti kušati 5 jela od biranih restorana, a uz svako jelo moći će se kušati i 1 dcl vina. Također, posjetitelj će moći kušati i slastice koje će pripremiti varaždinski proizvođači slastica.

KAPUCINSKI TRG - 5. lipanj – 9. Varaždinski sejem

Nedjelja 8 – 16 sati

9. sajam domaće i zdrave hrane, stotinjak izlagača s domaćim poljoprivrednim proizvodima iz Varaždinske županije, Međimurske županije, Krapinsko – Zagorske županije, kao i izlagačima iz cijele Hrvatske. Brojne degustacije i prezentacije proizvoda, kao i prigodna prodaja.

8:00h - početak sajmovanja

9:30-10:30h - nastup kulturno umjetničkog društva Centar tradicijske kulture

10:00h svečano otvorenje (gradonačelnik i župan)

11:00h - nastup dječjeg zbora Štigleci

12:00h - humanitarna akcija - podjela sarme (župan)

12:00-14:00h - glazbeni sastav Dečki z Bregov

14:00-16:00h - glazbeni sastav KAVALIRI

16:00h - završetak Varaždinskog sejma

 

Voditelj programa: Davor Dretar - Drele i Krunoslav Čolo