14. rujan 2019. | Autor: Maja Hrešć

Na Franjevačkom trgu održana manifestacija ParaBOX

U subotu se na varaždinskom Franjevačkom trgu, u organizaciji Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Allianza, održala manifestacija ParaBOX na kojoj se službeno obilježila godina dana do početka Paraolimpijskih igara u Tokiju.

Uz zamjenicu gradonačelnika Sandru Malenicu, otvorenju manifestacije prisustvovali su župan Varaždinske županije Radimir Čačić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, predsjednik Športskog saveza klubova s invaliditetom Varaždinske županije Ivan Vujec, tajnik Športskog saveza osoba s invalidnošću Varaždinske županije Krunoslav Pavlinec i sportaši s invaliditetom Zoran Križanec i Albert Jurković.

Cilj projekta ParaBOX je osvijestiti javnost o važnosti paraolimpijskog pokreta i vrijednosti koje proizlaze iz njega kao što su hrabrost, upornost, inspiracija i jednakost, a glavna poruka ParaBOXa glasi “Izazovi osjetila”. U sklopu manifestacije, svi posjetitelji imali su priliku isprobati multimedijski senzorij i uz simulaciju osjeta vida pokušati riješiti sportski zadatak, kao i isprobati zaigrati košarku u kolicima, stolni tenis ili boćanje. 

“Hvala Allianzu i Hrvatskom paraolimpijskom odboru što ste upravo Varaždin odabrali kao jedan od pet gradova u kojima predstavljate ove prekrasne aktivnosti. Svi mi koji se možda ne susrećemo s ovakvim poteškoćama možemo se uvjeriti koliko je to teško. U životu nemamo svi iste startne pozicije, no mislim da moramo graditi društvo gdje svi možemo ostvariti svoje potencijale, a Paraolimpijske igre možda su najbolji primjer toga. Još ako provučemo onaj slogan “važno je sudjelovati”, mislim da u nekakvoj izgradnji inkluzivnog društva moramo baš to imati na pameti, da svi moramo sudjelovati u životu i izgradnji našeg društva. Čestitke svima koji se bave sportom i hvala vam što ste u Varaždinu!” – istaknula je Sandra Malenica prilikom otvorenja manifestacije.

Nakon Varaždina, Rijeke, Osijeka, i Splita, ParaBOX će nastaviti promovirati paraolimpijske vrijednosti do svoje posljednje destinacije u Zagrebu.