06. lipanj 2024. | Autor: dd

Festival varaždinskih dvorišta – kad dvorišta pričaju priču

Vikend 15. i 16. lipnja donosi jedinstvenu priliku za istraživanje skrivenih kutaka povijesne gradske jezgre zahvaljujući najšarmantnijem varaždinskom festivalu.

U svom devetom izdanju Festival varaždinskih dvorišta, koji organizira Turistička zajednica grada Varaždina, otvorit će vrata do sada najvećeg broja dvorišta, njih čak 18, od kojih će svako ispričati svoju priču i posjetiteljima omogućiti da dožive i osjete autentičan duh grada, bez obzira radi li se o stvaralačkim radionicama, modi, umjetnosti, glazbi, tradicijskoj kulturi, dječjem stvaralaštvu, edukativnim aktivnostima, hortikulturi…Uz ona dobro poznata dvorišta koja su kroz godinu dostupna za javnost, prigoda je ovo i da se zaviri u privatne prostore u srcu grada, koje iza visokih zidova njihovi vlasnici brižno čuvaju i uređuju.

 

Najavljujući Festival dvorišta varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj je istaknuo: Meni je ovo jedan od najdražih i najintimnijih festivala. Imamo programe u 18 varaždinskih dvorišta jer su se uključili i vatrogasci koji slave 160 godina organiziranog vatrogastva. Ovu konferenciju održavamo u atriju vijećnice, dvorištu koje ćemo otvoriti svim našim sugrađanima i gostima. Nakon toga, vrata vijećnice iz Gajeve ulice će biti stalno otvorena kako bi Varaždinci ali i gosti moći vidjeti ovaj uređeni urbani atrij vijećnice. – rekao je gradonačelnik pozvavši sve građane i goste da razgledaju varaždinska dvorišta s brojnim programima.


Ovogodišnji Festival varaždinskih dvorišta prvi će put zakoračiti u prostor Vile Oblath, relativno nepoznate i samim Varaždincima, ali arhitektonski vrijedne građevine koja je dio bogatog varaždinskog kulturno-povijesnog nasljeđa, baš kao i što je ova manifestacija dio sadržajne varaždinske festivalske sezone koja se tek „zagrijava“. Subotnji programi traju od 10 do 13 i od 16 do 21, a nedjelja donosi nastavak druženja od 10 do 13 sati. Festival će i ove godine obogatiti brojni varaždinski ugostitelji i slastičarnice prigodnim festivalskim menijima. Raznovrsni i atraktivni program namijenjen je svim generacijama i neovisno o dobi svatko će moći pronaći nešto što ga zanima i veseli, čineći ovaj festival idealnom prilikom za obiteljski izlet ili opušteno druženje s prijateljima. 

Festival varaždinskih dvorišta dio je projekta „Dvorišta sjevera: otkrivanje skrivenih dragulja“ u kojem uz Turističku zajednicu grada Varaždina sudjeluju i Turistička zajednica Varaždinske Toplice, Turistička zajednica Novi Marof i Turistička zajednica područja Centar svijeta.

Projekt nastao udruživanjem navedenih turističkih zajednica bit će realiziran ove godine prvi put, a njegovu vrijednost i značaj prepoznala je Hrvatska turistička zajednica koja ga je financijski podržala.    

 

 

 

 

Zavirite, istražite, doživite! 

 

ATRIJ STAROG GRADA
Šetalište J.J. Strossmayera 1

 

Oblikovanje keramike jedan je od najstarijih zanata čovječanstva. U Atriju Starog grada koji je kroz povijest odolijevao vremenu i događanjima, baš kao što su mnogi keramički predmeti opstali kroz stoljeća, možete razgledati Međunarodnu izložbu keramike Lux populi. Možda će vam to poslužiti kao inspiracija da se sami okušate u oblikovanju keramike na radionici izrade malih keramičkih uljanica i svijećnjaka ili radionici reciklirane keramike.

 

subota i nedjelja

Međunarodna izložba keramike Lux populi, Lapidarij Starog grada

10:00-13:00 - Radionica izrade malih keramičkih uljanica i svijećnjaka,

voditeljica Snježana Pokos Vujec

 

subota

16:00-20:00 - „Mozaici na skulpturi“, radionica reciklirane keramike

Kerameikon HKU, voditeljice radionice: Klaudija Vukman, Smiljana Brezovec Meštrić, Željka Bračko, Sanja Brezovec

 

DVORIŠTE ELEPHANT

Graberje 2

 

Vinil ploče trajni su simbol glazbene baštine, a i danas u vrijeme digitalne dominacije imaju mnoštvo pobornika. Njih će put odvesti do malog i otkačenog dvorišta Elephant na sajam vinil ploča i izložbu gramofona, glazbeni doživljaj upotpunit će program na klaviru „Vura iza škura“, a svoje znanje možete provjeriti u prvom dvorišnom pub kvizu. 

 

 

 

subota

10:00  „Vura iza škura“, glazbeni program na klaviru

11:00-13:00 - Pub kviz u dvorištu

16:00-21:00 - Sajam vinil ploča i izložba gramofona

*nedjelja zatvoreno

 

URŠULINSKO DVORIŠTE

Uršulinska 1

 

Sestre Uršulinke, poznate po svom predanom radu u odgoju i obrazovanju, prije točno deset godina osnovale su u Varaždinu Katoličku osnovnu školu Svete Uršule. U svom bajkovitom dvorištu koje krase predivne zidne ilustracije pripremile su bogat program koji će pokazati svestranost dječjeg likovnog, scenskog i glazbenog stvaralaštva od kojeg će dio biti posvećen 150. obljetnici rođenja Ivane Brlić Mažuranić. Neće izostati ni nastup najboljeg osnovnoškolskog zbora u Hrvatskoj - Uršulinih zvjezdica.

Sestre Uršulinke aktivne su i u svom samostanskom vrtu u kojem uzgajaju razno bilje od kojih rade prirodne proizvode u sklopu zadruge Eko Serviam, a koje će predstaviti na festivalu.

 

subota

10:00-13:00 - Likovno-glazbeno-scenski program

Likovna radionica i izložba polaznika likovne grupe 1.- 3. razred

Ja, smijalica - Mila Jertec, monolog

TS Milozvuk, mlađa skupina

Rastreseni tata - Jakov Conar, monolog

Ljuta veljača - Karla Prepelić, pjesma

„U svijetu Ivane Brlić Mažuranić“, program uz 150. obljetnicu rođenja Ivane Brlić Mažuranić

 Izložba radova učenika 3. i 4. razreda

 Čudnovate zgode šegrta Hlapića - kamišibaj u izvedbi 3. razreda

 Šuma Striborova, dramsko-scenska igra učenika 4. razreda

 

 

 

16:30-17:30 - Glazbeno-recitatorski program

Uršuline zvjezdice - koncert dječjeg zbora mlađeg i starijeg uzrasta Uršuline zvjezdice uz ravnanje učitelja Višeslava Jaklina

Najuspješniji ovogodišnji scenski nastupi na Lidranu učenika Katoličke osnovne škole Svete Uršule

 

Mali recitatori i bajkoljupci: dramski nastupi Miševi i mačke naglavačke, Tri vuka, Naopake bajke

 

FRANJEVAČKO DVORIŠTE

Padovčeva 7

 

Dravska park šuma i rijeka Drava najveće su prirodno bogatstvo Varaždina. Kako žive s Dravom u  zelenilu Franjevačkog dvorišta predstavit će udruge i sportski klubovi, a zanimljive radionice poput izrade cvjetnih vjenčića ili sadnje balkonskih vrtova koji imaju važnu ulogu u očuvanju bioraznolikosti, potaknut će sve na stvaranje, ali i razmišljanje brinemo li dovoljno o prirodi. Prilika je to i da date svoj prijedlog kojim sadržajima oplemeniti prostor Dravske park šume i tako stvoriti kvalitetnije okruženje za boravak u toj zelenoj oazi, uz očuvanje prirodnog bogatstva, a sve u sklopu projekta InterACT Green koji provodi Grad Varaždin.

 

subota i nedjelja

„Život s Dravom“ - More Adventure, Kajak Klub Varaždin, Lagoda Disc golf, Čisteći medvjedići - prezentacijske aktivnosti

InterACT green -  prezentacija projekta, prikupljanje prijedloga lokalne zajednice

Izrada cvjetnih vjenčića, Srednja škola Arboretum Opeka


subota

10:00-13:00 i 18:00-20:00 - „Šumska girlanda“, voditeljica radionice Lidija Špac

 

 

16:00-17:30 - „Balkonski vrtovi: Oaze za Kukce“, voditeljica radionice Sanja Košić

 

nedjelja
10:00-13:00 – „Osnove permakulture: Kreiranje održivih vrtova“, voditeljica Rusalka Majer, Udruga Gredica

 

PLIKINO DVORIŠTE

Padovčeva 4

 

Dvorište Miroslava Prikratkog prava je oaza kreativnosti. Njegov osebujan vlasnik od starog alata, zahrđalih komada željeza ili pak auto dijelova stvara kreativne instalacije i tako svemu onom što je odbačeno, staro pa čak i izronjeno daje novu vrijednost i novi život.

 

subota i nedjelja

Rapsodija metala - izložba instalacija Miroslava Prikratkog

 

DVORIŠTE PALAČE SERMAGE

Trg Miljenka Stančića 1

 

Dvorištem palače Sermage zavladat će najmlađi koji će dobiti priliku razviti svoje talente ili otkriti nove interese. Očekuju ih kvalitetni programi poput glazbenih radionica u koje su dobrodošli i odrasli, učenje kroz igru i pokret na zabavan i kreativan način po principu NTC sustava učenja koji je razvio priznati stručnjak dr. Ranko Rajović te radionice vježbanja matematičkih vještina i učenja uz popularne Lego kockice. Ukratko, bit će edukativno i jako zabavno.

 

subota i nedjelja

Glazbena klinika - radionice za djecu i odrasle: gitara, ukulele, pjevanje, klavijature, bubnjevi, street drumming

 

 

subota

10:00-13:00 i 16:00-20:00 - Vesela NTC škola dr. Ranka Rajovića – igre kod zaigranog zeca i smotanog slona  

 

nedjelja

10:00-13:00 - Edukido i Malac Genijalac, radionice i igraonice

 

DVORIŠTE MUZEJA ANĐELA

S.S. Kranjčevića 14

 

Varaždin ima svoje „tajne“ stanovnike koje možete susresti na svakom koraku, a najviše ih je u Muzeju Anđela, autorskom projektu umjetnika Željka Prsteca. Uz stalni postav muzeja, u Rajskom vrtu razgledajte izložbu umjetničkih instalacija, ali i radove djece i odraslih koja su produkt brojnih radionica. Nova velika i mala umjetnička djela nastat će na likovno-kreativnim druženjima u vrijeme festivala, a možete se uputiti i u potragu za anđelima po gradskoj jezgri u kojoj ta mitska bića spavaju.   

 

subota i nedjelja

Stalni postav Muzeja anđela
U Rajskom vrtu - umjetničke instalacije slikara Željka Prsteca i izložba dječjih radova nastalih na likovno kreativnim radionicama i keramičkih radova nastalih na radionicama „Modeliraj glinom, osvježi se vinom“

 

subota
10:00-11:00 - Izrada magneta na temu „Grad u kojem spavaju anđeli“, likovno-kreativne radionice za djecu
10:00-12:00 - Oslikavanje lica za djecu
11:00-12:00 - "Potraži svojeg anđela", potraga za anđelima prema karti i programu u užem
centru grada
 

 

18:00-20:00 - Kreativna družionica, izrada slika na platnu pod nazivom „Totalno ti“ uz degustaciju Ajngelekovog napitka

 

DVORIŠTE PALAČE PATAČIĆ BUŽAN 

S.S. Kranjčevića 1

 

U dvorište palače Patačić Bužan moda je uvijek u centru pažnje. Na modnom buvljaku

pronađite zanimljive komade odjeće koji vam baš nedostaju u ormaru jer recikliranje je in,

doznajte kako oslikati dobri stari jeans, na modnoj reviji provjerite koji su aktualni trendovi

i sve to u opuštenoj atmosferi uz dobru glazbu.

 

subota i nedjelja

Modni buvljak

Paint & Jeans by Exotica Mariposa  

Illanga eyewear

DJ Voltair 

 

subota

11:00 - Modna revija BROTH

 

DVORIŠTE ŽUPANIJSKE PALAČE

Franjevački trg 7

 

U Atriju Županijske palače postanite dizajner na jedan dan, osmislite i kreirajte najcool tenisicu, naučite cijeli postupak stvaranja obuće od skice do izrade jer tko zna, možda baš vaša ideja bude odabrana za novu tenisicu koju će izraditi Ivančica d.d. Studenti i profesori Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Studijske jedinice Varaždin pripremili su brojne sadržaje,  kreativne radionice i izložbe.  Bez kreativnosti dizajn bi bio monoton, a tehnologija ne bi

 

 

napredovala. Članovi Udruge Makerspace pružit će uvid u moderne tehnološke inovacije, otkrit će čaroliju stvaranja 3D olovkom i 3D printerom te omogućiti izradu personaliziranih privjesaka i kućica za ptice s pomoću laserskog rezača. Kad ste u Atriju obavezno se spustite

do podruma Županijske palače u kojoj je kulturna i povijesna baština varaždinskog kraja prezentirana kroz modernu tehnologiju.

 

subota i nedjelja

 

Atrij Županijske palače

 

Sveučilište u Zagrebu Tekstilno-tehnološki fakultet, Studijska jedinica Varaždin

Radionica Moja skica-moja najcool tenisica TTF i Ivančica d.d.

Radionica izrade nakita i privjesaka od ostataka industrijske kože

Edukativna radionica i priča o vuni

Izložba studentskih radova te plakata i postera djelatnika i studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Studijske jedinice Varaždin

 

Makerspace - Tehnološki park Varaždin

            Izradi ptičici dom, sebi privjesak i zaljubi se stvaranje 3D olovkom

 

Podrum Županijske palače

Centar za posjetitelje - kulturna i povijesna baština varaždinskog kraja prezentirana kroz hologramske projekcije, interaktivne ploče, karte, mape, video sadržaje....od postanka svijeta i Velikog praska, vulkana i špilja, neandertalaca, preko dolaska Rimljana, Avara, Huna i Hrvata, pa do mitoloških likova

 

DVORIŠTE VILE BEDEKOVIĆ

Augusta Cesarca 10

 

Prostrano dvorište jedne od najljepših varaždinskih vila poslužit će kao neiscrpna inspiracija

 

 

velikim i malim sudionicima likovne kolonije u organizaciji Varaždinske građanske garde čiji će članovi predstaviti svoj rad kojim čuvaju identitet i tradiciju Varaždina, a dašak prošlost donijet će i Dame u povijesnim haljinama.

 

subota i nedjelja

U društvu Purgara i Dama u povijesnim haljinama, prezentacija rada udruga
 

subota

2. Likovna kolonija Varaždinski Purgar

 

nedjelja

Dječja likovna kolonija

 

DVORIŠTE STEPINČEVA 1B

Alojzija Stepinca 1b

 

Malo i skriveno dvorište u Stepinčevoj dijele tri različita društva koji imaju drugačije interese, a zajedničku predanost u radu. Tradicija organiziranog igranja šaha u Varaždinu duga je 120 godina, a mali i veliki majstori prezentirat će sve tajne ove misaone igre u kojoj uvijek treba misliti jedan potez unaprijed. Čipkarice će pokazati kakve čarolije nastaju iz njihovih ruku, a članovi Društva osoba s invaliditetom predstaviti aktivnosti kojima se bave i koje ih vesele. 

 

subota i nedjelja

 

Šahovsko društvo Varaždin

Povijest šaha u Varaždinu, prezentacija šaha na velikom podnom šahu, prezentacija šahovskog treninga, šahovski turniri za male i velike

24 sata šaha i ponoćni šahovski maraton - obilježavanje 120 godina šaha u Varaždinu

 

 

 

 

Udruga majstorica lepoglavske čipke Varaždin

Prezentacije i radionice izrade čipke na batiće, pletenja, vezenja i kukičanja Udruge majstorica lepoglavske čipke Varaždin

 

Društvo osoba s invaliditetom Varaždin

Prezentacija rada Društva uz zabavne društvene igre

 

DVORIŠTE VILE OBLATH

Slavenska 22

 

Prvi put u sklopu Festivala varaždinskih dvorišta možete zaviriti u dvorište Vile Oblath, relativno nepoznate i samim Varaždincima. Kroz predavanja i obilazak vile doznajte više o njezinoj arhitektonskoj vrijednosti, a upoznajte i njezine stanare, članove Udruge gluhih i

nagluhih grada Varaždina i Varaždinske županije koji pripremaju edukativna predavanja i radionice znakovnog jezika.

 

Promocija i zaštita vrijedne arhitekture 20. stoljeća / Radna skupina Varaždin Društva arhitekata Varaždin

 

subota

10:00, 18:00 - "Značaj Vile Oblath u arhitekturi grada Varaždina", predavanje

10:30, 18:30 -  Arhitektonske šetnje kroz Vilu Oblath

11:00, 17:00 - "Izgradi svoju Vilu Oblath", radionica za djecu

12:00-14:00, 19:00-20:00 - Projekcije kratkih dokumentarnih filmova vezanih uz arhitekturu u Varaždinu

 

nedjelja

11:00 - "Značaj Vile Oblath u arhitekturi grada Varaždina", predavanje

 

 

 

11:30 - Arhitektonske šetnje kroz Vilu Oblath

11:00 - "Izgradi svoju Vilu Oblath", radionica za djecu

12:00 - Projekcije kratkih dokumentarnih filmova vezanih uz arhitekturu u Varaždinu

 

Predavanja, radionice i zabavni program u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih grada Varaždina i Varaždinske županije

 

subota

12:00, 19:00 - "Znakujmo svi", radionica znakovnog jezika

11:00, 17:00 - "Kako komunicirati s gluhom i nagluhom osobom", predavanje

11:30, 17:30 - "O VSSG", predavanje

 

nedjelja 

11:00 - "Znakujmo svi", radionica znakovnog jezika

10:00 - "Kako komunicirati s gluhom i nagluhom osobom", predavanje

10:30 - "O VSSG", predavanje

 

DVORIŠTE P4

Preradovićeva 4

 

Kreativno i aktivno društvo iz Centra za mlade i nezavisnu kulturu - P4 svojom je pojavom osvježilo varaždinsku scenu kvalitetnim glazbenim, edukativnim i zabavnim sadržajima namijenjenim prvenstveno mladima i svima koji se tako osjećaju. U njihovom dvorištu, pogotovo u ljetnim mjesecima, živo je i veselo, a bit će tako i za vrijeme Festivala varaždinskih dvorišta za koji su pripremili izložbu, breakdance radionicu, euro gledaonu i koncerte.

 

 

 

subota
Izložba radova Marije Vuković „Nijanse plave“ (Vanima, P4 podrum)
10:00-12:00 - The Streetz, breakdance radionica
18:00-20:30 - Euro gledaona: Hrvatska-Španjolska
21:00-22:00 - Rimljani Ite Doma, koncert
22:00-24:00 - Silent Party: Vikness vs. Prle

nedjelja
Izložba radova Marije Vuković „Nijanse plave“ (Vanima, P4 podrum)
11:00-12:00 Štigleci, koncert

 

DVORIŠTE CVEK

Kukuljevićeva 7

 

Dvorište Cvek ugostit će članove Centra tradicijske kulture Varaždin koji svojim djelovanjem čuvaju i promoči baštinu svoga kraja. Osmislili su razne kreativne radionice za djecu i odrasle, poput izrade tradicijskih rukotvorina, nakita i igračaka, pripremili su i prezentaciju knjige i nezaobilazni glazbeno-scenski program, sve s ciljem kako bi naše kulturno nasljeđe prenijeli na buduće generacije, osiguravajući da tradicija ostane „živa“ u današnjem vremenu.

 

subota

10:00-13:00 - Radionica izrade tradicijskog nakita

                         Radionica izrade tradicijskih rukotvorina

                         Radionica pletenja i kačkanja

12:00 - Tradicijski napjevi, vokalni nastup ansambla CTK 

16:00-19:00 - Radionica izrade tradicijskih igračaka i glazbala

                         Tradicijska igraonica

                        „Kak su naši stari delali“, radionica plisiranja tkanine, voditeljica Marija Novak

 

 

19:00 - Prezentacija knjige Marije Novak

              Glazbeno plesni program dječjeg ansambla

 

nedjelja

10:00-13:00 - Radionica izrade tradicijskog nakita

                         Radionica izrade tradicijskih ukrasa, voditelj Tibor Martan

                         Izložba radova polaznika tradicijskih radionica CTK

                         Radionica izrade tradicijskih igračaka

12:00 - Nastup plesnih i tamburaških skupina CTK

 

DVORIŠTE GRADSKE VIJEĆNICE

 

Obnovom Gradske vijećnice njezino dvorište dobio je novo ruho i postalo reprezentativan prostor dostojan jedne od najstarijih gradskih vijećnica u Europi. Nakon predstavljanja svojih djela u nekim od najpoznatijih svjetskih galerija, trenutno jedan od najeksponiranijih varaždinskih umjetnika Nikola Vudrag u dvorištu vijećnice izložit će dio svojih skulptura i pokazati čime je osvojio brojne svjetske kolekcionare. Prilika je da upoznate ovog samozatajnog i svestranog umjetnika čije stvaralaštvo obuhvaća i medaljarstvo, a upravo je Vudrag dizajnirao i prvu hrvatsku numizmatičku eurokovanicu „Konturna kravata“.

 

subota i nedjelja

U društvu umjetnika Nikole Vudraga, izložba i predavanja

 

subota

12:00, 18:00 - Kreativni i tehnički proces izrade kovanica i medalja, predavanje Nikola Vudrag i Hrvatska kovnica novca

nedjelja

12:00 - Kreativni i tehnički proces izrade kovanica i medalja, predavanje predavanje Nikola

Vudrag i Hrvatska kovnica novca

 

 

DVORIŠTE KOVAČIĆ MACOLIĆ 

Gajeva 13

 

Ova obiteljska galerija koja je neizostavan dio varaždinskog kulturnog i umjetničkog života ponovna otvara vrata svog dvorišta za likovnu umjetnost na otvorenom. Zanimljive radionice na principu uradi sam, uz stručno vodstvo akademske umjetnice, osvojit će djecu i odrasle. Razgledajte trenutno aktualnu izložbu i stalni postav galerije i opustite se u druženju s ugodnim domaćinima i njihovim kolegama umjetnicima uz glazbu. 

 

subota i nedjelja

„Boja, forma i funkcija umjetnosti 20. i 21. stoljeća“ - interaktivni razgled izložbe i stalnog postava

Chill art zona - druženje s umjetnicima u dvorištu uz glazbu

 

subota

Likovna umjetnost na otvorenom - radionica „Uradi sam“ - izrada memorijskih igara za djecu i odrasle, voditeljica akademska umjetnica Anita Kos

 

nedjelja

Likovna umjetnost na otvorenom - radionica „Uradi sam“ - izrada sketchbooka, voditeljica akademska umjetnica Anita Kos

 

DVORIŠTE ZLATI AJNGEL 

Gajeva 15

 

U Galeriji Zlati ajngel koja se nalazi u malom i šarmantnom dvorištu poznatom ljubiteljima umjetnosti razgledajte izložbu Igora Modrića jednostavno nazvanu Slikarstvo. Povedite i svoju djecu na HAI igru s posebno osmišljenim igračkama čiji je naglasak stavljen na kulturnu baštinu.

 

 

 

subota i nedjelja
Izložba - Igor Modrić: Slikarstvo

HAI igre i radionice - kreativna i inovativna interpretacija hrvatske baštine, voditeljica Tanja Tandara

 

DVORIŠTE MUZEJA HRVATSKOG VATROGASTVA
Trenkova 44

 

Zavirite u dvorište Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu koje upravo ovih dana slavi 160. rođendan. Bilo je to tada prvo vatrogasno društvo u ovom dijelu Europe, a toj vrijednoj obljetnici posvećena je nova izložba postavljena u Muzeju hrvatskog vatrogastva. Nakon izleta u bogatu vatrogasnu povijest, razgledajte vozila Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina i saznajte sve o modernom vatrogastvu.

subota i nedjelja, 10:00-13:00
Stalni postav Muzeja hrvatskog vatrogastva
Izložba posvećena 160. obljetnici Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu
Izložba vozila Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina
 

GASTRO PREDAH

Nakon što završite s istraživanjem dvorišta, ništa neće biti bolje od ukusnog obroka u nekom od varaždinskih restorana koji su za posjetitelje festivala pripremili prigodne menije. Odmorite umorne noge, nadoknadite izgubljenu energiju i upotpunite doživljaj festivala uz gastro predah na varaždinski. Ako ste više tip za slatko nego slano, uputite se u varaždinske slastičarne koje su osmislile slatki predah na varaždinski.   

 

 

 

GASTRO PREDAH NA VARAŽDINSKI za Festival varaždinskih dvorišta pripremili su restorani:  Restoran August, Augusta Šenoe 12
Restoran Bedem, Vladimira Nazora 9
Bistro Familija, Trakošćanska ulica 24
The Family, Ulica Braće Radić 1
Bistro Haustor, Ulica Janka Draškovića 8
Restoran Nobel, Aleja kralja Zvonimira 1
Restoran Šanjek, Ulica Braće Radić 53 (zatvoreno nedjeljom) 
Restoran Hotela Varaždin, Trg kralja Petra Svačića 1A
Restoran Verglec, Ulica Silvija Strahimira Kranjčevića 14

 

SLATKI PREDAH NA VARAŽDINSKI za Festival varaždinskih dvorišta pripremile su slastičarne: 
Kavana Grofica Marica, Trg kralja Tomislava 2
Palačinkarnica P’alapassion, Ulica Ljudevita Gaja 12
Slastičarnica Šešet, Ulica Ivana Kukuljevića Sakcinskog 9
Tač kolač, Trg Miljenka Stančića