25. lipanj 2021. | Autor: vvusić

Festival varaždinskih dvorišta

Šestu godinu za redom održava se Festival varaždinskih dvorišta kojim se simbolično označava početak ljeta u Gradu Varaždinu.

Festival varaždinskih dvorišta, osmišljen je i pokrenut s ciljem obogaćivanja turističke i kulturne ponude te oživljavanja povijesne jezgre grada Varaždina koja je površine oko 35 hektara, a svaka građevina, pročelje, ulica, trg i park priča priču o gradskom životu, kulturi i duhu Grada kroz stoljeća.

Ono što izvana nije vidljivo su dvorišta, koja također pričaju svoju, intimnu priču o načinu života stanovnika i omogućavaju posjetiteljima cjelovito upoznavanje kulturnih, povijesnih, ali i društvenih  vrijednosti Grada, kako bi intimnijoj, skrovitoj atmosferi,uz bogati kulturni, zabavni i gastronomski festivalski program turisti iz Varaždina ponijeli najljepše i nezaboravne uspomene, a stanovnici se podsjetili na sve što im njihov grad nudi.

Već u svom prvom izdanju, Festival varaždinskih dvorišta pokazao se kao uspješna manifestacija. Tajne skrivenih kutaka Varaždina upoznali su brojni turisti, ali i brojni Varaždinci koji su po prvi puta imali prilike vidjeti do tada skrivene ljepote dvorišta u gradskoj jezgri. Od tada, festival se kontinuirano sadržajno razvijao te je postao stalno godišnje događanje koje na početku ljeta privlači sve više domaćih i stranih posjetitelja.

Ove godine Festival je bogatiji za dva nova dvorišta, dvorište uršulinskog samostana i dvorište nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Varaždin, tako da će posjetiteljima vrata otvoriti ukupno 14 dvorišta. Direktorica turističkog ureda Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth naglasila je kako će se i dalje poštivati sve protuepidemijske mjere (dezinficijensi, održavanje razmaka) tako da se svi posjetitelji mogu osjećati sigurno prilikom obilaska skrivenih kutaka u povijesnoj gradskoj jezgri. Gradonačelnik Grada Varaždina, dr. sc. Neven Bosilj istaknuo je kako je Festival varaždinskih dvorišta središnji događaj Ljeta u Varaždinu koji već tradicionalno počinje prve subote u mjesecu srpnju kada se otvaraju dvorišta i otkrivaju ljepote koje građani inače nemaju priliku vidjeti. Gradonačelnik je pozvao Varaždinke i Varaždince i sve goste da posjete Festival varaždinskih dvorišta i uvjere se u skrivene ljepote našeg baroknog grada.