18. lipanj 2020. | Autor: Maja Hrešć

Festival Đurek 60 održat će se 10. listopada 2020. godine

Povoljnija epidemiološka situacija u lipnju omogućila je održavanje 8. sastanka Urbact-ove lokalne grupe podrške u okviru projekta Come in!

Članice i članovi ULG-a 16. lipnja 2020. godine jednoglasno su odlučili da će novi datum održavanja Festival Đurek 60 biti 10. listopada 2020. godine.

Budući da se radi o Festivalu na otvorenom, ali i s obzirom na pandemiju COVID-19 koja još službeno nije završila, razgovaralo se i o mogućim manjim izmjenama u programu festivala. Osnovne crte programa, definirane još u siječnju ove godine ostale su nepromijenjene, a tijekom sastanka razgovaralo se na koji način bi se moglo još više sadržaja organizirati na otvorenom te na taj način omogućiti držanje distance.

Povoljnija epidemiološka situacija u Hrvatskoj, ali i susjednim zemljama ponovno je  ohrabrila partnere mreže Come in! da za listopad uz Festival Đurek 60 planiraju i održavanje Transnacionalnog sastanka. Idući ULG sastanak trebao bi se održati u mjesecu rujnu, par tjedana prije održavanja festivala.

Tijekom sastanka snimljen je vox-pop film za najavu festivala.

Program URBACT III i projekt Come in! financira se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj unutar Europske teritorijalne suradnje.

Kroz projekt Come in! pokušat će se stvoriti i inspirirati urbane zajednice, smanjiti stupanj socijalne isključenosti i izolacije privlačeći pažnju na zgrade oko nas, njihovu arhitektonsku vrijednost, baštinu i povijest. Svaki od partnera do kraja 2020. godine  implementirat će dobru praksu organizirajući festival koji bi prvenstveno bio namijenjen građanima, odnosno stanovnicima određenog područja grada, ali i svim posjetiteljima.

Mrežu od ukupno sedam partnerskih gradova na projektu čine grad Ujbuda iz Mađarske kao glavni partner te Gheorgheni iz Rumunjske, Plasencia iz Španjolske, Forlì iz Italije, Targowek iz Poljske, Pori iz Finske i Varaždin iz Hrvatske. Kao primjer dobre prakse naveden je Festival Budapest 100 koji se od 2011. godine održava u Budimpešti, a kojega partnerima projekta prenosi glavni partner Ujbuda iz Mađarske.

Proračun projekta Come in! iznosi ukupno 599.312,12 Eura, odnosno 55.432,68 Eura za Grad Varaždin, od čega će 85% iznosa biti sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Više o primjeru dobre prakse koji će se prenijeti kroz projekt možete saznati na: http://urbact.eu/weekend-open-houses