26. studeni 2022. | Autor: Maja Hrešć

Na EYE Varaždin stotine mladih iz cijelog svijeta

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković u petak je prisustvovao panelu i službenom otvorenju EYE Varaždin, najvećeg europskog događaja za mlade koji se ovaj vikend, od 25.- 26. studenog održava u Varaždinu, u dvorani Arena.

Događaj je započeo zanimljivim panelom „Efektivne stambene politike za mlade – puste želje ili stvarnost?“ na kojem su uz zamjenika gradonačelnika sudjelovali UN-ov delegat za mlade Angel Mitkov, predsjednik slovenskog Odbora za mlade Miha Zupančić i predsjednik Uprave Mreže mladih Hrvatske Leo Staković. Zamjenik Marković predstavio je ciljeve i viziju Varaždina kao grada za mlade, ukazao je na probleme s kojima se mladi danas suočavaju vezano uz stanovanje, kao i način na koji Grad želi doskočiti tim problemima i razraditi model stambenog zbrinjavanja mladih. Naglasio je kako su kako mladi važna karika u procesu donošenja odluka u Gradu Varaždinu. U raspravu su se uključili brojni sudionici panela sa zanimljivim iskustvima i prijedlozima.

Na službenom otvorenju radnog dijela programa, mladima su se obratili zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, Nino Preložnjak iz P4 Centra za mlade kao organizator eventa, direktor nacionalnih ureda EP-a Steven Clark, izaslanica predsjednika Vlade Željka Josić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnica u EU parlamentu Sunčana Glavak te putem video poruke predsjednica EP Roberta Metsola. Zamjenik gradonačelnika zaželio je svim sudionicima toplu dobrodošlicu u Varaždin. „Izuzetno smo ponosni što je Varaždin domaćin jednog od najznačajnijih ovogodišnjih okupljanja mladih ljudi u Europi. Varaždin je ponosan na svoju tradiciju i povijest, bio je nekada i glavni grad Hrvatske, a poznat je po baroku i klasičnoj glazbi te brojnim festivalima. No, najradije ističemo da je Varaždin grad fokusiran na djecu i mlade. Nastojimo pružiti najbolje uvjete za odrastanje djece kao i za njihovo školovanje, od osnovne škole pa sve do fakulteta. Varaždin je najbolji primjer kako se bogata povijest i tradicija mogu spojiti s modernim trendovima i suvremenim načinom života. Osjećajte se u Varaždinu sigurno, uživajte u njegovim ljepotama. I što je najvažnije, uživajte u međusobnom druženju i poštivanju različitosti, učite, stječite nove prijatelje i dobro se zabavite.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Na dvodnevnom događaju EYE Varaždin mladi mogu sudjelovati u više od 40 različitih aktivnosti: panelima, radionicama, okruglim stolovima, simulacijama, igrama, sportskim aktivnostima, izložbama, performansima, radionici pokreta, voguingu, koncertima i partyjima. Sudjelovanje na svim aktivnostima je besplatno. Prijavljeno je oko 600 mladih, a dolaze iz brojnih zemalja - Italije, Francuske, Španjolske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Velike Britanije, Litve, Rumunjske, Bugarske, Malte, Jordana, Turske, Indije, Alžira, Nigerije.