16. listopad 2024. | Autor: Maja Hrešć

Na Europskom trgu otvorena bijenalna izložba Društva arhitekata Varaždin

Na Europskom trgu u utorak se pod pokroviteljstvom Grada Varaždina održala bijenalna izložba Društva arhitekata Varaždin (DAV) kojom DAV prikazuje najnovije dosege u pristupu lokalne arhitekture, urbanizma i dizajna.

Izložbu je uz predsjednicu Društva arhitekata Janju Ivanec otvorio gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, a događanju je prisustvovao i predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

„Arhitektura nije samo oblikovanje prostora, ona je prije svega odraz kvalitete i kulture života jedne sredine i time se mi Varaždinci često znamo dičiti, da smo barokni i lijepo oblikovani te očuvani grad, što nam je omogućila arhitektura posljednja dva-tri stoljeća. Jako mi je drago ovdje vidjeti radove koji, iako na žalost nisu ostvareni, ali su radovi naših mladih arhitekata i budućih nada te pokazuju jednu posebnu hrabrost i inovativnost koja će ovaj grad gurati dalje da opet bude najbolji grad u Hrvatskoj i po kvaliteti života i po uređenosti.“ – istaknuo je gradonačelnik Neven Bosilj.

Iskazao je zadovoljstvo da se među izloženim radovima nalazi i nedavno realizirani projekt uređenja Gradske vijećnice Grada Varaždina. „Žao mi je što jako malo naših sugrađana može vidjeti Gradsku vijećnicu iznutra s obzirom da je to radni prostor Gradske uprave, ali uvijek pokušavamo maksimalno surađivati s Društvom arhitekata. Uskoro će izaći natječaj za arhitektonsko uređenje Banus placa, što bi trebala biti jedna od krucijalnih investicija u Varaždinu. Želimo od tog prostora napraviti zaista reprezentativni trg, a ispod njega sagraditi podzemnu garažu. U suradnji s Društvom arhitekata raspisali smo i natječaj za uređenje pet varaždinskih rotora. Moj stav je da uvijek treba slušati struku i zato dobro surađujemo s Društvom arhitekata i cijenimo sve njihove ideje i prijedloge.“ - rekao je gradonačelnik.

„Ove godine smo izložbu popunili sa studentskim diplomskim radovima koji su nastali na Arhitektonskom fakultetu, a koji su bili vezani za naš kraj, Varaždin i bližu okolicu. Izložba se održava na Europskom trgu koji je rezultat natječaja kojeg je Društvo arhitekata Varaždina provelo prije osam godina u suradnji s Gradom Varaždinom. Ovom prilikom se zahvaljujem Gradu koji nam je omogućio da je organiziramo.“ – rekla je Janja Ivanec, predsjednica Društva arhitekata Varaždin.

Nakon predstavljanja i razgleda postava, autori projekta uređenja Europskog trga, arhitekti Dora Lončarić i Mario Kralj održali su predavanje o ovom novom, javnom gradskom prostoru koji je nominiran za godišnju nagradu najboljih realizacija u 2023. godini u kategoriji Bernardo Bernardi koju dodjeljuje Udruženje hrvatskih arhitekata.

Izložba traje sve do 20. listopada.