25. rujan 2015.

Europa za građane - u Varaždinu susret slovenskih i hrvatskih građana

u-cit image eu-cit

24.09.2015. – U Varaždinu će se 30.rujna 2015.godine u sklopu Projekta Europa za građane održati susret od ukupno 120 sudionika iz tri partnerska grada- Ptuja, Ormoža i Varaždina uključujući predstavnike gradskih uprava, institucija iz područja kulture, mladih i civilnog društva, te osoba treće životne dobi. Po dolasku u Varaždin pod vodstvom stručnih vodiča gosti iz Slovenije razgledat će gradske znamenitosti. Imati će priliku međusobno upoznati kolege iz istih ili sličnih područja djelovanja, razmijeniti iskustva i kontakte za moguću buduću suradnju, a sve to za vrijeme dvosatnog druženja koje će za njih biti organizirano u Studentskom restoranu i domu u Varaždinu. Tamo će za sve sudionike biti održana i radionica o Europskim fondovima i razvoju civilnog društva.

Projekt su prijavili i ugovorili Ljudska univerza Ormož i Ptuj te Pučko otvoreno učilište Varaždin  s ciljem povezivanja građana triju gradova.

Projekt je namijenjen promicanju aktivnog europskog građanstva s glavnim ciljem premošćivanja jaza između građana EU, traje od 1.9.2015. - 21.10.2015. godine., a promiče suradnju između građana i organizacija iz različitih zemalja i potiče razvoj osjećaja pripadnosti zajedničkim europskim idealima.

Cilj projekta je predstavljanje i promoviranje koncepta i mogućnosti koje nude projekti bratimljenja gradova, povećanje interesa stanovnika za ovu vrstu suradnje i razumijevanja EU, njezine povijesti i različitosti kao i isticanje primjera dobre prakse i iskustva u EU projektima u Varaždinskoj županiji.
U popodnevnim satima prije povratka kući, gosti će posjetiti Svjećarsko medičarski obrt u Klenovniku kao primjer dobre prakse u korištenju sredstava Europske unije.

Prilikom događanja sudionici će aktivno fotografirati zanimljivosti, a izabrane fotografije bit će izložene na izložbi koja će u Ormožu biti otvorena 20.listopada 2015.godine.