08. travanj 2022. | Autor: dd

Erasmus projekt o savladavanju praktičnih vještina

Učiteljice iz Španjolske, Italije i Slovenije koje borave u Varaždinu u sklopu projekta Erasmus + u i njihove domaćine iz I. osnovne škole u petak, 8. travnja 2022. godine  je u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina primio zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Kako su tom prilikom izvijestili zamjenika gradonačelnika  I. OŠ Varaždin  partner u još jednom Erasmus+  projektu u sklopu kojeg će učitelji i učenici moći surađivati s partnerima diljem Europe i usavršavati svoje vještine i kompetencije. Projekt „Vseživljenske veščine“  (Longlife skills) vrijedan je 115.00,00 eura, a nositelj projekta je OŠ Bistrica ob Sotli iz Slovenije. Partnerske škole iz Hrvatske I.OŠ Varaždin, Italije  Instituto compressionvo statle con insegnamento bilingue sloveno-italiano i Španjolske CEIP Bernardino Perez,  raditi će na usavršavanju životnih vještina pomoću kojih će se direktno utjecati na razvoj fine motorike učenika, njihove kreativnosti, spretnosti i snalažljivosti.

U sklopu projektnih aktivnosti, učenici zajedno sa svojim učiteljima, usavršavat će svoje životne vještine kroz radionice šivnja, kuhanja, igranja starih igara i likovnih radionica.

Od 4.- 8. 4. u I.OŠ održava se treća po redu aktivnost razmjene iskustva za učitelje. Zbog cjelokupne covid situacije i nemogućnosti da putuju i djeca, na u projektu je prisutno 9 učitelja, po tri iz svake zemlje. Učitelji uz pomoć učenika i učitelja domaćina, savladavaju razne vještina. Tako je jedna od vještina šivanje pregače pomoću šivaće mašine. Uz pomoć članica Kulturno-umjetničke udruge "Magda i Luisa" naučili su izrađivati tradicionale ukrase od krep papira, u Trnovcu su razvlačili tijesto za trnovečku prostu makovnjaču. Također, upoznat će se s izradom licitarskih srca i lepoglavske čipke.