02. lipanj 2017. | Autor: [email protected]

Energetska obnova vrtića

2,8 milijuna kuna za energetsku obnovu tri varaždinska vrtića

Tri varaždinska dječja vrtića bit će uskoro energetski obnovljena čime će se značajno smanjiti troškovi toplinske energije za grijanje odnosno hlađenje objekata. 

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost poslao je Gradu Varaždinu prije nekoliko dana obavijest o tome da su gotovo u cijelosti odobrena sredstva za projektne prijedloge energetske obnove koje je Grad Varaždin predao na javni poziv za sudjelovanje u programu „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“.

Grad Varaždin je dostavio projektne prijedloge za tri vrtića u sastavu gradskog Dječjeg vrtića Varaždin. Tako je za vrtić u Kozarčevoj ulici dodijeljeno 817 tisuća kuna, za vrtić Dravska 911 tisuća kuna, a za vrtić u Trakošćanskoj milijun i 80 tisuća kuna. Prihvaćanjem projektnih prijedloga od strane Odbora za odabir projekta Grad Varaždin je ostvario pravo na sufinanciranje obnove vrtića s 2.8 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Provođenjem projekata energetske obnove smanjiti će se potrošnja energenata od 66% do71%, a predviđeni trošak obnove za sva tri objekta Dječja vrtića Varaždina iznosi 5,6  milijuna kuna.

Najopsežnija obnova će se provesti u objektu Dravska u kojem će se uz toplinsku fasadu i zamjenu stolarije ugraditi sustav pripreme tople vode iz obnovljivih izvora energije i osuvremeniti sustav grijanja i prozračivanja. U Kozarčevoj i Trakošćanskoj će se uvesti energetski učinkoviti sustavi grijanja i prozračivanja prostora, ugraditi toplinska fasada, a u jednom objektu će se zamijeniti i vanjska stolarija.  

Očekujemo da će tijekom srpnja uslijediti potpisivanje ugovora s Fondom za program obnove nakon čega će Grad pokrenuti postupak javne nabave i ugovoriti radove do kraja ove godine.