16. ožujak 2021. | Autor: Maja Hrešć

Energetska obnova varaždinskih vrtića pokazala velike uštede

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok u utorak je uz ravnateljicu Gradskog vrtića Varaždin Jasenku Husnjak u vrtićkom objektu u Dravskoj održao konferenciju za novinare na kojoj su predstavljeni pokazatelji uspješnosti energetskih obnova dječjih vrtića Trakošćanska, Dravska, Kozarčeva i Aleja. 

Prema riječima ravnateljice, osim što su svi novi objekti dobili novo ruho, postali vizualno značajno ljepši i približili se izgledu vrtića za 21. stoljeće, još su važniji obavljeni radovi koji su podigli kako energetsku učinkovitost objekata tako i njihovu vrijednost: „Objekti Trakošćanska, Dravska i Aleja danas imaju termo ovojnice na svim vanjskim zidovima, ali i hidro i termo ovojnice na krovištima. Također su u objektima Trakošćanska, Dravska i Kozarčeva izmijenjena stara postrojenja za centralno grijanje. Učinak svih ovih radova je značajnija ušteda energenata, posebice plina, iako za veliku uštedu tijekom 2020. godine treba povezati i s „lock down-om“ radi epidemije/pandemije izazvane virusom Covid 19."

Što se tiče uštede u potrošnji struje, ušteda postoji, ali nije toliko velika kao za plin radi ugradnje i aktivacije novih klima uređaja u svim objektima: „Tijekom 2019. godine ugrađena su dva veća klima uređaja u dvorani objekta Aleja, jedan u Trakošćanskoj i u Dravskoj. Samim time, upravo radi energetski obnovljenih objekata nismo povećali potrošnju nego je ona i smanjena za otprilike 10%.“ – rekla je ravnateljica.

„Energetska obnova vrtića najavljivala se od 2012. godine i nije bila provedena do onog trenutka kad smo mi preuzeli upravljanje Gradom. Prema podacima iz samo jednog objekta, primjerice Kozarčeva, možete vidjeti da se do obnove godišnje trošilo 50 tisuća kuna, a nakon obnove prošle godine 15 tisuća kuna. Trostruko i više smanjili smo potrošnju energenata i račune. Ono što je važno jest da je djeci sad puno ugodnije i da nismo obnavljali samo izvana već, u suradnji s vrtićima, obnavljamo i iznutra. Uredili smo i okoliš te dopunili dječja igrališta. Vrtić u Gortanovoj smo obnovili još ranije, tako da je zapravo svih pet vrtića sad energetski obnovljeno i smanjeni su im troškovi.“ – rekao je gradonačelnik. 

Osvrnuo se i na troškove novog dječjeg vrtića u Kućanu, koji su također puno manji s obzirom na trostruko povećanje broja korisnika. Najavio je rješenje za vrtić u Koprivničkoj te novi vrtić koji je nužno izgraditi, vjerojatno u Hrašćici: „Ostaje nam još vrtić Koprivnička, najveći vrtić. Moramo prvo djecu preseliti jer se vrtić mora srušiti do temelja. Ove godine iz ostatka kredita ćemo preurediti dio V. osnovne škole Varaždin, gdje je nekad i postojao vrtić, da se djeca iz Koprivničke presele tamo. Također, u planu je novi vrtić, vjerojatno u Hrašćici, koji bi izgradili preko mjera, poput vrtića u Kućanu. U tri godine uspjeli smo energetski obnoviti sve objekte, nakon 40 godina sagraditi novi vrtić i osigurati sredstva da počnemo s Koprivničkom, odnosno s preuređenjem dijela V. osnovne škole kako bi djecu mogli prebaciti na tu lokaciju. To je bio veliki podvig, i građevinski i financijski.“ - naglasio je gradonačelnik Ivan Čehok. Zahvalio je ravnateljici i svim djelatnicima što su i u otežanim, pandemijskim uvjetima, uspješno radili s djecom. 

Razlike u potrošnji plina:

Objekt Dravska
2018. - 2019. ušteda 12,57%
2018. - 2020. ušteda 24,38%

Objekt Kozarčeva
2018. - 2019. ušteda 29,58%
2018. - 2020. ušteda 48,76%

Objekt Aleja
2018. - 2019. ušteda 12,53%
2018. - 2020. ušteda 41,45%

Objekt Trakošćanska
2018. - 2019. ušteda 11,11%
2018. - 2020. ušteda 21,86%