09. svibanj 2022. | Autor: Maja Hrešć

Educiranje građana o Europskoj uniji povodom Dana Europe

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u utorak je s predstavnikom Varaždinske županije Mladenom Jakopovićem nazočio obilježavanju Dana Europe koje se održalo na Franjevačkom trgu.

Ovom prigodom, građanima je podijeljen promotivni i informativni materijal o Europskoj uniji.

„Jučer smo obilježili Dan oslobođenja grada Varaždina i oslobođenje Europe od vladavine nacističke Njemačke, isto kao što je bila tada ustaška Hrvatska. Treba istaknuti da je na temeljima te borbe i na temeljima Domovinskog rata izrasla ova Hrvatska koju danas imamo. I danas smo na strani borbe protiv agresije koju provodi država koja je nekad sudjelovala u pobjedničkim pohodima protiv nacističke Njemačke, a upravo sad vrši agresiju na jednu suverenu europsku državu. Hrvatska to naravno ne prihvaća. Važno je za napomenuti da bi mladi, novije generacije trebale osvijestiti značaj tih događanja 1945. godine kada su se stvorili preduvjeti za današnju Europu. Nažalost, ta Europa nas je djelomično ostavila na cjedilu 1991. godine kada smo se borili za hrvatsku nezavisnost, ali nakon toga smo svojim trudom, radom i zalaganjem ušli u obitelj europskih država. Danas smo mi na braniku tih vrijednosti za koje su izginule tisuće i tisuće ljudi u Drugom svjetskom ratu. Moramo pamtiti i kroz građanski odgoj te sve komunikacijske kanale uvijek podsjećati da se to ne ponovi. Naša želja i cilj su mir na području cijele Europe i jedino uključivanjem i drugih okolnih država u obitelj Europske unije možemo postići da rata više ne bude. Ne ponovilo se.“ – rekao je zamjenik Miroslav Marković.

Mladen Jakopović istaknuo je kako je značaj Europe i ovog perioda koji je pred nama sadržajno povezan s novim programskim razdobljem od 2021. do 2027. godine u kojem treba iskoristiti što više sredstava iz financijske omotnice. „Svim našim sugrađanima želimo sretan Dan Europe i da se što više upoznaju i informiraju o blagodatima koje nam pruža Europska unija.“ – rekao je Jakopović.