27. travanj 2019. | Autor: ddretar

DVD Varaždin proslavio 155 godina rada

Svečanom sjednicom skupštine DVD Varaždin koji ponosno nosi ime „Prvi hrvatski vatrogasni zbor u Varaždinu“ u subotu je proslavio 155 godina rada i djelovanja.

Među brojnim čestitarima i uzvanicima bio je i gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok koji je u svom govoru istaknuo: Nije slučajno da je u Varaždinu osnovano prvo vatrogasno društvo. Nakon školskih i kulturnih institucija, vatrogasno društvo je treća važna institucija koja je bila važna poluga samoorganizacije društva, odnosno građana. No povijest nema smisla u tome da se hvalimo, nego ima smisla ako nešto iz toga naučimo. Vatrogastvo je i danas jedini pravi način samoorganizacije građana i pokazatelj koliko je jedna zajednica sposobna sama sobom upravljali. Činjenica kojom se danas možemo pohvaliti je da su naša dobrovoljna vatrogasna društva i javna vatrogasna postrojba među najboljima po spremnosti vatrogasaca, njihovim kompetencijama, opremi, po njihovoj marljivosti i rezultatima. To je pravi smisao ove današnje svečanosti! – zaključio je gradonačelnik Čehok svoj čestitarski govor uvjeren u nastavak dobre suradnja između Grada Varaždina i vatrogasnih društava. Pohvalio je spremnost da se nastavi s opremanjem vatrogasaca te organizacijom vatrogasnih natjecanja i pomlađivanjem društava kao i uključivanjem većeg broja žena u rad DVD-a.

Proslavu 155. godišnjice DVD „Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u varaždinu“ svojim dolaskom uveličali su ugledni počasni članovi društva među kojima i bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, te nekadašnji predsjednik vlade Franjo Gregorić te župan Radimir Čačić. Na svečanosti je veći broj vatrogasaca primio medalje i priznanja za svoj marljiv dugogodišnji rad u vatrogastvu.

Goste iz prijateljskih DVD-ova i Slovenije pozdravili su Mirko Svetec, predsjednik i Tomislav Turkalj, tajnik društva.