01. siječanj 2024. | Autor: dd

Dužnosnici Grada Varaždina i Varaždinske županije u novogodišnjem obilasku dežurnih službi

 Građani Varaždina kao i cijele Varaždinske županije su u Novu 2024. godinu ušli mirno, veselo i dostojanstveno zahvaljujući čemu žurne službe nisu imale veliki broj intervencija. Istaknuli su to jutros čelnici žurnih službi koje su obišli župan Anđelko Stričak i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, zajedno sa zamjenicima Silvijom Zagorec i Miroslavom Markovićem, predsjednikom Gradskog vijeća Grada Varaždina Varaždina Lovrom Lukavečkim i pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije Ljubicom Božić. Obišli su Područni ured Civilne zaštite Varaždin, Policijsku upravu, Javnu vatrogasnu postrojbu, Zavod za hitnu medicinu i ravnateljstvo Opće bolnice Varaždin.

Čestitke je prilikom tradicionalnog obilaska uputio gradonačelnik Bosilj, koji je također zahvalio djelatnicima svih žurnih službi: - Svi su bili apsolutno pripremni tijekom novogodišnje noći, a posla, srećom, gotovo da nisu imali. U Varaždinu smo Novu godinu dočekali pred 4.000 građana na glavnom trgu, a već podatak da nije bačena nijedna petarda pokazuje da je Varaždin vrlo siguran te europski kulturni grad. Grad podupire sve hitne službe, pa smo danas Općoj bolnici Varaždin za Odjel ginekologije donirali tri infuzijske i tri perfuzijske pumpe. Pokazalo se i ovom prilikom da je  Varaždin vrlo siguran grad. – rekao je gradonačelnika Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj.

 

- Imali smo prilike čuti da smo Novu godinu dočekali lijepo i mirno, bez ijedne veće intervencije, što nas posebno veseli. Sinoć sam obišao Objedinjeni hitni bolnički prijem, na kojem je značajan broj građana zatražio medicinsku pomoć, no sve je također dobro prošlo. Kad su u pitanja ulaganja u zdravstvo, prošla godina je bila posebno uspješna, a Opća bolnica Varaždin će još godinu do dvije biti veliko gradilište nakon čega ćemo dobiti doista predivnu zdravstvenu ustanovu. Zahvaljujem svim djelatnicima žurnih službi koji su svih 365 dana 2023. godine brinuli o našoj sigurnosti i zdravlju. Svim građanima Varaždinske županije te svim Hrvaticama i Hrvatima u zemlji i svijetu želim sretnu i uspješnu 2024. godinu – istaknuo je župan Stričak. 

 

Županijski centar 112 je tijekom novogodišnje noći zaprimio 74 poziva, no samo je 25 poziva iziskivalo angažiranje žurnih službi, pri čemu je u najvećem broju slučajeva, njih devet, zatražena intervencija ili savjet hitne medicinske službe.

- Tijekom cijele 2023. godine Županijski centar 112 zaprimio je 34.098 poziva, što je gotovo 5.000 poziva više u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, čak 60 posto poziva bilo je nenamjenski, pri čemu se u većini slučajeva radilo o pozivima s mobitela koji su se sami uključilli ili zbog toga što su ih roditelji dali djeci za igranje. Stoga apeliramo na sve građane da paze i zaključavaju svoje mobitele prije nego ih negdje odlože, odnosno da ih ne daju djeci zbog igranja – rekao je Ivica Matošić, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Varaždin.

 

Tijekom novogodišnje noći ni službenici PU varaždinske nisu imali puno posla.  - U protekla 24 sata nismo evidentirali nijedno kazneno djelo, a dogodile su se svega dvije prometne nesreće u kojima su dvije osobe zadobile lakše tjelesne ozljede. Narušavanja javnog reda i mira te drugih protupravnih ponašanja od interesa za javnost nismo evidentirali. Zbog toga možemo ustvrditi da je ulazak u 2024. godinu bio zadovoljavajući kad je u pitanju stanje sigurnosti – rekao je načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić. 

 

U novogodišnjoj noći na području cijele županije bile su četiri vatrogasne intervencije. – Riječ je o intervenciji zbog požara kontejnera u Lepoglavi koju je odradio DVD Lepoglava, zatim požar u Svibovcu Podravskom na koji su izašli članovi tamošnjeg DVD-a, pripadnici Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina su intervenirali zbog požara čempresa u Križanićevoj ulici u Varaždinu, a članovi DVD-a Maruševec izašli su jutros na intervenciju zbog prometne nesreće. Tijekom 2023. godine vatrogasci su na području Varaždinske županije imali 1.052 intervencije. Radili smo puno, no srećom nije bilo većih tragedija ili stradavanja – naveo je Ivica Labaš, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina. 

 

I za djelatnike Nastavnog zavoda hitnu medicinu Varaždinske županije je novogodišnja noć prošla relativno mirno. – To znači da su građani bili korektni te pazili na sebe, čime su i nama olakšali posao. Za nas je 2023. godina bila vrlo izazovna, bez obzira na završetak pandemije koronavirusa. I sljedeći dani će biti vrlo izazovni s obzirom na povećani broj oboljelih od koronvirusa, hripavca i gripe – izvijestio je ravnatelj Nastavnog zavoda Mladen Smoljanec.

 

U Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu Opće bolnice Varaždin je značajan broj građana zatražio i dobio medicinsku pomoć.   - U ime djelatnika i Uprave Opće bolnice Varaždin svim žiteljima Varaždinske županije želim sretnu i uspješnu novu godinu, da bude što manje bolesnih te da kvaliteta zdravstvene usluge Opće bolnice Varaždin bude na zavidnoj razini kao i sada – zaključio je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak.  Na donaciji Grada Varaždina koju je uručio gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj zahvalila je dr. med. spec Ivana Risek, pročelnica Službe za ginekologiju i opsestriciju Opće bolnice Varaždin.