29. svibanj 2013.

Država preuzela dio troškova za javno-privatno partnerstvo

nistar jovanović u Vž

29.05.2013.-Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr.sc. Željko Jovanović danas je u Varaždin donio izvrsne vijesti: od početka ove godine Vlada RH smanjila je sufinanciranje troškova najma sportskih dvorana srednjih škola (koje su izgrađene prema modelu javno-privatnog partnerstva) s 20% na 10%. Nakon kraćeg sastanka s varaždinskim gradonačelnikom Goranom Habušom i njegovim zamjenicima Natalijom Martinčević i Vjeranom Radelićem, ministar je u Županijskoj palači sa županom Predragom Štromarom potpisao Sporazum o sufinanciranju troškova najamnina za školske građevine izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva na području Varaždinske županije. Prema tom Sporazumu,država na sebe preuzima 55% troškova, udio županije smanjuje se na 35%, a gradova i općina na samo 10%.
„Ako negdje u Hrvatskoj postoji visoka kvaliteta obrazovanja, onda je to u Varaždinskoj županiji , i ono što je ovdje još 2006. godine krenulo kao model javno-privatnog partnerstva mora biti primjer drugima – i u obrazovanju i u zdravstvu.“ – istaknuo je ministar Jovanović.
Sporazum se odnosi na dogradnju škola i izgradnju sportskih dvorana Gospodarske škole, Prve gimnazije, Druge gimnazije,Elektrostrojarske škole, Strojarske i prometne škole, Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole.
Nakon ministra Jovanović, sporazum o promijenjenim odnosima sufinanciranja potpisali su varaždinski župan Predrag Štromar i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.
Ovim sporazumom i uključivanjem države u projekt javno-privatnog partnerstva Grad Varaždin će godišnje uštedjeti više od 300 tisuća kuna.