22. travanj 2021. | Autor: ddretar

Druga osnovna postala ljepotica

Završena je energetska obnova II. osnovne škole Varaždin. 

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok poslije postupka preuzimanja objekta susreo se s ravnateljem škole Ernestom Habekom i izvođačima radova, uvjerio se u kvalitetu izvedenih radova te je izjavio: Zgrada druge osnovne škole u Varaždinu jedna je od najljepših školskih zgrada u Hrvatskoj. To je prekrasna zgrada. Sada kada je obnovljena možemo reći da je to prava varaždinska ljepotica!

Izvođačima radova Hidroingu d.d. teče rok od dva tjedna za otklanjanje eventualnih grešaka nakon čega će biti organizirana i službena završna konferencija. Projekt je sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a vrijednost radova je 17 milijuna kuna.  Projektom energetske obnove obuhvaćen je prostor cijele škole, ugrađena je toplinska izolacija ovojnice, rekonstruirana je kondenzacijska plinska kotlovnica, ugrađen je sustav ventilacije s rekuperacijom i povećana je energetska učinkovitost rasvjete kako bi se osjetno smanjili troškove grijanja i električne energije.

 

VIŠE DETALJA O ZAVRŠETKU PROJEKTA ENERGETSKE OBNOVE II. OSNOVNE ŠKOLE

Grad Varaždin provodi projekt Energetske obnove zgrade II. osnovne škole od kolovoza 2019. godine. Projekt je prijavljen na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova i korištenje izvora energije u zgradama javnog sektora“ Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja 2018. godine.

 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 17.883.975,87 kuna od čega je projektu dodijeljeno 9.703.974,25 kuna bespovratnih sredstava sufinanciranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Osim osiguravanja bespovratnih sredstava, Grad Varaždin sklopio je Ugovor o kreditu s HBOR-om u iznosu od 8.180.001,62 kuna iz Programa kreditiranja ESIF – Krediti za energetsku učinkovitost po fiksnoj kamatnoj stopi od 0,5 % godišnje.

 

II. osnovna škola Varaždin nalazi se u zoni "C" kulturno-povijesne cjeline grada Varaždina, a matična zgrada škole je izgrađena 1927. godine za potrebe franjevačke gimnazije te je   1958. godine ponovno vraćena u odgojno-obrazovnu funkciju. Zgrada aneksa izgrađena je 1996. godine, a za potrebe jednosmjenske nastave 2007. godine dograđen je 1. kat s učionicama i sanitarnim čvorom. Budući da je veliki dio škole izgrađen prije gotovo stotinu godina, zgrada više nije energetski zadovoljavala te su tijekom zime gubici energije bili ogromni.  

 

Radovi na energetskoj obnovi škole počeli su 14. srpnja 2020. godine, a izvodio ih je Hidroing d.d. iz Varaždina. Radovima je povećana toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrade, a zamijenjen je pokrov, vanjski prozori i vrata postojeće zgrade škole. Ugradnjom novog sustava grijanja, uvođenjem sustava ventilacije te zamjenom unutarnje rasvjete učinkovitijom, postignuto je  poboljšanje energetskog svojstva zgrade.

 

Provedba projekta energetske obnove rezultirala je  obnovljenom i energetski učinkovitijom zgradom škole u kojoj će se zahvaljujući poboljšanim uvjetima korištenja, učenicima i djelatnicima pružiti kvalitetnije i zdravije radno okruženje.

Uz izvrsne uvjete za rad olakšat će se razvijanje učeničkih i učiteljskih znanja, a dodatna vrijednost projekta je i edukacija novih generacija o energetskoj učinkovitosti.

 

Zahvaljujući radovima na energetskoj obnovi zgrade postići će se znatne uštede; na grijanju odnosno hlađenju uštede će iznositi 75,67 %, dok će smanjenje emisije CO2 na godišnjoj razini biti 75,00 % čime je energetska slika objekta značajno popravljena.