21. ožujak 2023. | Autor: Maja Hrešć

U Dravskoj park šumi održana akcija „Dani zajedničke sadnje“

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u utorak je zajedno sa županom Varaždinske županije Anđelkom Stričakom, u sklopu tradicionalne akcije „Dani zajedničke sadnje“ koju organiziraju Hrvatske šume u suradnji s Varaždinskom županijom i Javnom ustanovom Priroda Varaždinske županije, u Dravskoj park-šumi zasadio sadnice bijele topole i divlje kruške.

Predstavnici Grada i Županije tako su zajedno podsjetili javnost na važnost očuvanja šuma te obilježili Međunarodni dan šuma, koji se svake godine obilježava 21. ožujka, na prvi dan proljeća.

Sadnji su prisustvovali voditelj Uprave šuma – Podružnica Koprivnica Damir Felak, ravnateljica Javne ustanove Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar, djelatnici Hrvatskih šuma, Varaždinske županije i JU Priroda te članovi Vijeća učenika Varaždinske županije.

„Dravska Park šuma je neka vrsta pluća Grada Varaždina i zahvalni smo Hrvatskih šumama što se brinu o njoj. Dosta stabala moralo se ukloniti jer je neminovan istek biološkog vijeka života drveća stoga se moraju srušiti drveća koja su opasna po život za naše sugrađane, ali kao što vidite sadi se puno novih sadnica i očuvat ćemo Dravsku park šumu kao omiljeno šetalište naših sugrađana. Grad Varaždin uređuje i gradske parkove, danas smo sadili i drvored ispred III. osnovne škole. Očuvanjem i sadnjom zelenila i drveća u našem gradu ostajemo povezaniji s prirodom, a to je uistinu važno za bolju kvalitetu života i puno utječe na naše zdravlje.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Župan Anđelko Stričak istaknuo je kako šume čine 43 posto ukupnog teritorija Varaždinske županije. „Prostiru se na ukupno 44.247 hektara i to na planinskim masivima Ivančice, Kalnika i Ravne gore te na nižim, brežuljkastim područjima, kao i uz rijeku Dravu. Od ukupne površine 30.802 hektara šuma je u privatnom vlasništvu, a svega 13.445 hektara u državnom vlasništvu. Već sam taj omjer dovoljno govori da moramo održavati ovakve akcije kako bismo privatne šumoposjednike potaknuli da poduzmu sve da se te šume očuvaju.“ – rekao je župan.