16. svibanj 2013.

Dom željezničara postaje Centar za mlade

dom željezničara presica

16.05.2013.-Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i član Uprave HŽ infrastrukture  Nikola Ljuban potpisali su danas ugovor kojim Grad Varaždin na korištenje dobiva Dom željezničara, zgradu od 1500 četvornih metara u vlasništvu HŽ infrastrukture, koja će uskoro postati Centar za mlade.
„Drago mi je da smo uspjeli riješiti ovu priču nakon dugo godina. Mislim da je ovo najbolja lokacija i prostor za mlade od svih u Varaždinu . Radi se o nekada kultnom mjestu u Varaždinu, ostat će to i dalje. Riječ je o 1500 četvornih metara visoko kvalitetnog prostora kojeg treba urediti, međutim on nudi raznorazne mogućnosti. Drago mi je da su danas s nama i članovi Savjeta mladih grada Varaždina koji će zajedno s nama razmisliti kako ovaj prostor staviti u funkciju. Dobili smo ga na 5 godina bez naknade, moramo riješiti imovinsku zavrzlamu oko ove čestice, kako bi ga mogli dobiti u trajno vlasništvo, što nam je preduvjet da bismo mogli koristiti fondove EU za njegovo konačno uređenje onako kako bismo to željeli.“ – rekao je nakon potpisivanja ugovora varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.
Nikola Ljuban iz HŽ infrastrukture : „Dom željezničara nam više ne treba za poslovne procese i mi smo zapravo zahvalni na inicijativi gradonačelnika Habuša koji nam je s njome došao prošle godine i predložio da Grad Varaždin preuzme ovaj prostor za Centar za mlade. Sretni smo da se nešto stavlja u funkciju društvene zajednice radije nego da propada i stoji ovako prazno.“
Na potpisivanju ugovora u Domu željezničara bili su i članovi Savjeta mladih grada Varaždina. Dragutin Kliček, predsjednik Savjeta: „Izrazito nam je zadovoljstvo da je nakon dugog niza godina i peripetija oko raznoraznih prostora konačno riješio Centar za mlade u gradu Varaždinu . Prvenstveno nam je cilj uključiti ovdje mlade ne kao konzumente već kao aktiviste. Naravno, trebat će dosta raditi, pisati dosta projekata kako bi se cijeli prostor priveo svrsi, no vjerujem da će ovaj prostor na dug period bili odličan za mlade.“
Gradonačelnik Habuš rekao je kako je zajedno sa suradnicima prostor obišao još prošlog tjedna. Nakon uređenja sanitarija i saniranja krovišta, mladi mogu početi koristiti prostor.  Najavio je kako će  punu funkciju Centra odrediti  odrediti zajedno s mladima i to nakon  temeljitog  uređenja.