26. svibanj 2021. | Autor: ddretar

Dogovor o lokaciji skulpture redovnika

Gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok  u srijedu je sa svojim suradnicima primio kapucina fra Mirka Kemiveša, župnika župe Sv. Vida i Anđelka Košćaka,  biskupijskog povjerenika za kulturnu baštinu Varaždinske biskupije kako bi dogovorili smještaj skulptura koje reprezentiraju redovničke zajednice, autora Nikole Šanjeka. 

Veliki je značaj redovnika i redovnica za Varaždin, ne samo u duhovnom ili vjerskom smislu. Redovnici i redovnice su u Varaždinu otvarali škole, bolnice, ljekarne te sudjelovali u izgradnji Varaždina kakav je danas. Želja nam je bila da odamo počast tradiciji i značaju redovništa za Varaždin i u Varaždinu, a poklonili smo i knjigu Rudolfa Horvata "Kulturna povijest Varaždina" u kojoj sve to jasno i piše. - istaknuo je gradonačelnik. 

 

Povjerenstvo za skulpture u sastavu Emanuela Grđan (urbanist), Društva arhitekata Varaždina (Valentina Fištrek), Konzervatorskog odjela Varaždin (pročelnica Vesna Pascuttini-Juraga), HDLU-a (Nenad Opačić), Kulturnog vijeća Grada Varaždina (Željko Trstenjak), Upravnog odjela za kulturu i obrazovanje (pročelnica Draženka Dević) te zamjenice gradonačelnika Sandre Malenica, predložilo je nekoliko mogućih lokacija za skulpture, a kao najbolja je odabrana ona u Parku Ivana Pavla II. 

 

U sljedećim mjesecima možemo očekivati njihovo postavljanje.